Forrás: HVG

Túlélő politikai naplók, automatizált újságírás, és blogoló tanárok – ezek a témák foglalkoztatták médiabloggerünket az elmúlt egy héten.

Aki maradt – politikai blogpaletta választások után

Tisztult a kép. Eltűntek a magukon a kampány idejére erőszakot tevő alibiblogger-politikusok. Maradt persze Pásztor Tibor, aki ugyan a díszzsidózással került a médiafigyelem középpontjába, de előtte már évek óta blogolt, Csepeli György, aki nyilván nem hagyja abba, hiszen blogja a pornó & erotikus kategória gyöngyszemei után a Blogter leglátogatottabb helye és persze Gyurcsány amőbás blogja.

http://mediablog.hvg.hu/20064261.aspx

Bedarált lapok

Egyes fejlett országokban már régóta nem bajlódnak a felesleges készletek felvásárlásával, tárolásával. Sokkal hatékonyabb és olcsóbb a feleslegek termeléséről eleve lemondó, nem termelő termelők közvetlen támogatása. Ideje volna tehát bevezetni ezt a rendszert a lap- és folyóiratkiadásban is. A nemírók és nemszerkesztők megkapnák a pénzüket, megmaradna viszont a nyomdákra és a zúzdákra kidobott pénz.

http://mediablog.hvg.hu/2006426.aspx

Automatizálható-e az újságírás

Nálunk – néhány kivételes környéket kivéve – még olyan kevesen interneteznek, hogy a hiperlokális online közösségek helyett még mindig a helyi újságok tűnnek életképesnek. A szerkesztői beavatkozás nélküli, teljesen a közösségi tartalomra alapozott tartalomszolgáltatás azonban már nálunk is megmozgatta egyesek fantáziáját. Az eddigi tapasztalatok Liz George véleményét támasztják alá. Az online publikálás lehetősége önmagában nem elegendő az igény felkeltésére és főleg nem elegendő olyan „minőségi” tartalom előállítására, ami a profi média alternatívájaként jelenhet meg.

http://mediablog.hvg.hu/20064251.aspx

Növekvő közönség (?)

Mindössze 7 oldalas (vagyis emészthető mennyiségű) anyag áttekinti a médiafogyasztásban bekövetkezett változásokat. Ezek közül talán a legfontosabb a fragmentáció. Hiába tölt egy átlagember napi 9 órát médiafogyasztással, csak számtalan csatorna és egyre újabb eszközök segítségével lehet szélesebb közönségcsoportokat elérni. Egyre nagyobb szerepet kapnak a szűk felhasználói csoportokra, vagy akár a személyre szabott információk, közben pedig a tartalom egyre inkább elszakad eredeti hordozójától.

http://mediablog.hvg.hu/20064241.aspx

Nyílt újságírás

A NewWest a profik által írt blogszerű cikkek és az „amatőrök” blogbejegyzéseinek sajátos keveréke. Az írások többnyire a helyi és a regionális közönség számára készülnek, engem nem különösebben hoztak izgalomba (de nyilván nem én vagyok a célközönség.)

http://mediablog.hvg.hu/20064211.aspx

Blogolni tanulnak a tanárok

Természetesen ráférne némi továbbképzés a legtöbb szerkesztőségre is. A hagyományos szerkesztőségekben dolgozó újságírók közül sokan vannak, akiknek fogalmuk sincs az internetes információgyűjtésről, a munkájukat könnyítő alapvető eszközök használatáról. (Erre még a miénknél jóval fejlettebb szakmai országokban is szükség van. Jól bizonyítja ezt a Poynter Online Web Tips sorozatának töretlen sikere.

http://mediablog.hvg.hu/2006421.aspx

Nyomul a Telegraph

Miközben mi itt arról vitatkozgatunk, hogy szüksége van-e egyáltalán a nyomtatott lapok internetes kiadására, vagy hogy van-e létjogosultsága a „hivatalos” online tartalomszolgáltatás mellett a „civil”, vagy a közösségi tartalmaknak, már nem csak a távoli Amerikában, de a „szomszédos” Angliában is átalakulóban a (média)világ.

http://mediablog.hvg.hu/20064201.aspx

hvg.hu

Comments are closed.