Forrás: Híradó

A kairói külügyminisztérium szerint a külföldi – s a hazai – turisták az egész országban fokozott fenyegetettségnek vannak kitéve

Megszólalt a dahabi merénylet magyar túlélője

A férfi feleségét veszítette el a terrorakcióban

Nem hivatalos értesülések szerint szerda hajnalra harmincra növekedett a dahabi hármas merénylettel kapcsolatban az egyiptomi hatóságok által őrizetbe vett személyek száma. Biztonsági források szerint a hatóságok egyelőre azonban még semmilyen „forró nyomot” nem találtak. Megerősítették, hogy az őrizetbe vettek között két mérnök-informatikus van. Korábban arról érkezett hír, hogy a hatóságok hetven helybéli beduint is bevittek kihallgatásra.

Az egyiptomi hírügynökség szerint a két mérnök-informatikus a merénylet előtti napon érkezett a fővárosból, Kairóból a Sínai-félsziget keleti részén, az Akabai-öbölben fekvő búvárparadicsomba.

A nagyításhoz kattintson a képre

Az elmúlt másfél évben a Sínai-félsziget két másik pontja is robbantásos merénylet színhelye volt. Azon a két helyszínen, Sarm-es-Sejkben és Tabában, összesen mintegy 100 ember lelte halálát. Mindkét akciót egy alig ismert sínai-félszigeti csoportocska vállalta. Az egyiptomi hatóságok egy, a félsziget északi részében, el-Arisban felnőtt, s idővel az iszlámista eszmék rabjává vált palesztint, bizonyos Ijád Szaíd Szálehet tartják a szervezet alapítójának. Száleh a tábai Hilton szállodánál elkövetett merényletben vesztette életét 2004 októberében, az egyiptomi rendőrség akkori közlése szerint azért, mert rosszul volt beállítva a nála lévő pokolgép időzítőszerkezete.

Feltűnő gyorsasággal határolták el magukat a merénylettől a különböző radikális iszlám csoportok, köztük az Egyiptomban gyakorlatilag betiltott, de a legutóbbi választásokon mégis részt vett iszlám szervezet, a Muzulmán Testvériség. A szóban forgó szervezet, amely egyébként jelentős mértékben előretört a legutóbbi választásokon, külön nyilatkozatban ítélte el a dahabi robbantásokat, akárcsak a Hamász radikális palesztin szervezet, amely korábban számos hasonló merényletet követett el Izrael ellen. Szakértők egyébként korábban a merénylet kapcsán kizárták a külföldi terrorszervezetek, például az al-Kaida érintettségét, inkább elégedetlenkedő helybéli beduinokat sejtve a háttérben. Gyanújukat táplálhatta, hogy a hétfő este a dahabi óváros három pontján működésbe lépő pokolgépek kezdetlegesek voltak, leginkább házi készítésű robbanószerkezeteknek tűntek.

Az egyiptomi vezetők élesen elítélték a dahabi robbantásokat, s a felelősök kézre kerítését, illetve megbüntetését ígérték. A kairói külügyminisztérium ugyanakkor ismét megerősítette korábbi, az ingatag biztonsági helyzetre vonatkozó figyelmeztetéseit, s felhívta a figyelmet esetleges további támadások veszélyére is. A minisztérium szerint a külföldi – s a hazai – turisták az egész országban fokozott fenyegetettségnek vannak kitéve.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.