Forrás: Hírtv

Életveszélyes az állapota a tegnapi egyiptomi merényletek egyetlen magyar sebesültjének. Az 53 éves budapesti férfi testének 60%-a megégett, a fővárosban, Kairóban ápolják. 18-an haltak meg, amikor a három, szögekkel teli pokolgép felrobbant, az áldozatok harmada külföldi.

A vörös-tengeri búvárparadicsom tele volt turistákkal, köztük sok izraelivel, mert a kopt húsvét miatt öt napos munkaszünetet tartanak Egyiptomban. A merényletet egyetlen terrorista csoport sem vállalta, a rendőrség tíz gyanúsítottat vett eddig őrizetbe, de semmit nem közöltek róluk. A világ vezetői politikusai mellett a radikális palesztin kormány is elítélte a merényleteket.

60 magyar turista

Még mindig le van zárva a parti sétány Dahabban. Az első bomba ennél a hídnál robbant. A rendőrség szerint távirányítású szerkezetek robbantak, de nem tudni, hogy kik és honnan hozták őket működésbe. A magyar áldozat, egy 53 éves budapesti férfi még mindig életveszélyben van.

Pető Tibor, a kairói magyar nagykövet elmondása szerint a sérült megérkezett Kairóba. A férfinek súlyos égési sérülései vannak – testének 60 százaléka égett meg – , és állapota nem stabil. Orvosai szerint legalább 2 napig életveszélyben lesz.

Dahabban hozzávetőleg 60 magyar turista volt. Pontos számuk azonban nem ismert, mert a külügy csak azokról tud, akik szervezett úton vettek részt. Többségük búvár, akik a különleges tengeri élővilág miatt érkeztek a Vörös-tengerhez.

A magyar külügy nem ajánlja az utazást

Egyiptom lakosságának 10 százaléka él a turizmusból. A két legnagyobb európai utazási iroda máris felfüggesztette egyiptomi utazásait. A magyar külügy se ajánlja az észak-afrikai országot, ahol a tárca szerint fokozott terrorfenyegetettséggel kell számolni.

Egyiptomban legutóbb tavaly júliusban követtek el hasonló merényletet, 80 kilométerre innen, Sharm el Sheikben. Akkor 64-en haltak meg. (jv)

Comments are closed.