Forrás: Híradó

A hétfői robbantásban egy magyar súlyosan megsérült, a férfit valószínűleg hetekig kórházban kell majd ápolni

Óvatosságra inti a kiutazókat, de a külön intézkedést nem vezetett be a Külügyminisztérium a hétfői egyiptomi robbanássorozat miatt.

A nagyításhoz kattintson a képre

A merényletben egy magyar férfi is megsérült. Őt már átszállították Kairóba a katonai kórházba – tájékoztatta a Híradót az egyiptomi magyar nagykövet.

Pető Tibor elmondta: égési sérülései vannak a magyar turistának, az állapotáról az orvosok úgy nyilatkoztak, hogy az nem stabil és a kövekező napokban megpróbálják stabilizálni. A nagykövet infromációi szerint a sérültet még néhány hétig a kairói kórházban kezelik.

A dahabi merénylet magyar sérültje budapesti lakos, a Külügyminisztérium kedden késő délelőtt értesítette a családot az esetről- tette hozzá Polgár Viktor, a Külügyminisztérium szóvivője.

A férfi feltehetően egyénileg utazott a Vörös tenger partján fekvő üdülővárosba. Arról, hogy volt-e útitársa nincs információ, a kórházban mindenesetre nincs vele hozzátartozó vagy barát. Újabb magyar sérültekről kedd délelőttig nem értesítették az egyiptomi magyar nagykövetet. A kairói nagykövetnek egyetlen magyar család jelezte, hogy a történtek után hazautaznak.

Egyiptomban jelenleg az OTP Travel 6 utasa van kint, ketten Dahab-ban, négyen pedig Sharm el Sheik-ben nyaraltak, valamennyien a péntek esti charter járattal térnek haza.

A Karthago Torusnak 181 turistája van Egyiptomban, Dahab-ban azonban nincs szállodája az utazási irodának, itt egyetlen ügyfelüket sem szállásolták el, és arról sem tudnak, hogy bárki közülük a merénylet idejére átutazott volna az üdülővárosba.

A Karthago utasai kedd éjszaka térnek haza Magyarországra, a charter járat eredetileg is most hozta volna őket haza. A MALÉV kedden egyetlenegy repülőgépet vár Egyiptomból, a kairói menetrendszerinti járat éjjel 11 órakor indul Budapestre.

Tegnap este Hoszni Mubarak egyiptomi elnök közleményében szörnyű terrorcselekménynek nevezte a merényleteket. A palesztin kormány szóvivője útján nyilvánított részvétet az áldozatok családtagjainak.

A nagyításhoz kattintson a képre

A merényletet az amerikai elnök is elítélte – „mélyen elítélem az egyiptomi merényletet, ezt a szörnyű tettet, amely ártatlan egyiptomiak életét oltotta ki. Részvétünket nyilvánítjuk az áldozatok családtagjainak és imáinkban megemlékezünk a sérültekről is – mondta George Bush.

A támadásokat Ehud Olmert izraeli ügyvezető miniszterelnök szintén elítélte. Izrael ugyanakkor lezárta egyiptomi határait, hogy megakadályozza az esetleges gyanúsítottak átszökését.

Az elmúlt másfél évben több súlyos merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten. A legsúlyosabb, Sarm-es-Sejk-i robbantások tavaly júliusban csaknem kilencven emberéletet oltottak ki. A mostani támadásért senki sem vállalta a felelősséget. A hatóságok arra gyanakszanak, hogy a korábbi merényletekhez hasonlóan ezt a támdást is egy szélsőséges iszlám aktivistákból álló, Sínai-félszigeti csoport követte el.

A magyar férfi feltehetően turistaként tartózkodott az országban, és azért kellett a sharm-el-sejki kórházból Kairóba szállítani, mivel égési sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az orvosok szerint szakszerű ellátást csak a fővárosban kaphat. Itt ápolják a merénylet több más sérültjét is, és itt vár a magyar túlélőre a nagykövet munkatársa is, aki elsőként veszi fel vele a kapcsolatot, és tájékozódik az állapotáról – közölte Pető Tibor.

Pető Tibor egyiptomi magyar nagykövet elmondta azt is, hogy jelenleg összesen 50-60 magyar tartózkodik a merénylet sújtotta országban, de mindannyian biztonságban vannak.

A robbanássorozat után az egész várost lezárták, és minden autóst ellenőriztek a 20-30 kilométerenként felállított ellenőrzési pontokon, de nemrégiben feloldották a zárlatot. Pető Tibor tájékoztatása szerint a hatóságok hamarosan hivatalos listát közölnek az áldozatokról.

Az üdülőváros bazárnegyedében hétfő este negyed nyolckor robbantottak egy szállodánál, egy étteremben és egy bevásárlóközpontban. Az egyiptomi belügyminisztérium keddre virradóan kiadott közleménye szerint 23 halálos áldozata van a merényletnek, köztük 3 külföldi. A sebesültek száma az egyiptomi hivatalos bejelentés szerint 62.

Turistákat érintő robbantásos merényletekről a világban 2001 óta:

A nagyításhoz kattintson a képre

2001. szeptember 4., ALGÉRIA: Zeralda település egyik éttermében turistáknak öltözött fegyveresek gépfegyverrel megöltek nyolc vakációzó turistát, többet pedig megsebesítettek.

2001. szeptember 10., TÖRÖKORSZÁG: Isztambul európai részének főtere közelében öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott. Négy személy – a robbantó, két rendőrtiszt és egy ausztrál turistanő – meghalt, további huszonegy megsérült.

2002. október 12., INDONÉZIA: Bali szigetén a turistaparadicsom legjelentősebb üdülőhelyének számító Kuta város központjában két pokolgép robbant egy időben. A detonáció húsz épületet romba döntött, a halálos áldozatok száma 202 volt, s több mint háromszázan megsebesültek. A halottak háromnegyede külföldi turista volt, köztük 88 ausztrál.

2002. november 28., KENYA: Mombasa kikötővárosban öngyilkos merénylők robbantottak a részben izraeli tulajdonban lévő és izraeli turisták által sűrűn látogatott Paradise Hotelben. A merényletben 16 ember életét vesztette.

A nagyításhoz kattintson a képre

2003. május 16., MAROKKÓ: Casablancában 12 öngyilkos merénylő pokolgépes merényletsorozatot hajtott végre. A terrorakciók 42 halálos áldozatot – köztük két spanyol, három francia és egy olasz turista életét-, valamint csaknem 100 sebesültet követeltek.

2003. augusztus 5., INDONÉZIA: Jakartában öngyilkos merényletet követtek el a 33 emeletes Marriott luxushotel ellen. A merényletnek amerikai adatok szerint 17 halálos áldozata, köztük három külföldi (egy-egy amerikai, ausztrál és malajziai) és 152 sebesültje, indonéz adatok szerint 12 halottja volt, köztük egy holland bankár.

2004. október 7., EGYIPTOM: Robbantásos merénylet-sorozatot követtek el izraeli turistákkal zsúfolt üdülőhelyeken: Tábában, a Hilton szállodában, és Tábától délre, a Nuveiba város közelében lévő Rasz as-Sajtán terület két üdülőtelepén. A merényleteknek 34 halálos áldozata – főként izraeli állampolgár – és száznál több sebesültje volt.

2005. április 7., EGYIPTOM: Öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott a turisták által sűrűn látogatott kairói bazárban. A merénylőn kívül meghalt egy amerikai és két francia turista.

A nagyításhoz kattintson a képre

2005. július 23., EGYIPTOM: Három egymást követő robbantás történt Sarm-es-Sejk üdülőhelyen és a tőle 6 km-re fekvő Naama-völgyben. Öngyilkos merénylők a levegőbe repítettek két robbanószerrel megrakott gépkocsit, a harmadik helyszínen feltehetően egy bőröndbomba robbant. A halottak száma közel 90 – köztük 10 külföldi -, a sebesültek száma mintegy 200 volt.

2005. október 1., INDONÉZIA: Bali szigetén, Jimbaran Beach és Kuta Beach települések két éttermében öngyilkos merénylet követtek el. Az akciók 22 halálos áldozatot és 104 sebesültet követelt, köztük sok volt a külföldi turista.

2005. október 29., INDIA: Újdelhi különböző pontjain pokolgépes merényleteket hajtottak végre. A három robbanásban 62 ember vesztette életét, mintegy 188 fő – köztük sok külföldi – megsebesült.

2005. november 9., JORDÁNIA: Öngyilkos merényleteket követtek el a jordán főváros három szállodájában. Az 57 halottal és 95 sebesülttel járó robbantások célpontjai, a Radisson SAS, a Hyatt és a Days Inn szállodák voltak. Az áldozatok között 13 külföldi volt.

hirado.hu/ Független Hírügynökség

Comments are closed.