Forrás: MA

„Valódi szégyen az emberiségre nézve, hogy a XXI. században még mindig létezik a rabszolgaság az emberkereskedelem formájában” – olvasható egy most megjelent jelentésben, amelynek témája az emberkereskedelem.

2006.04.25 07:40 reggel.hu

A jelentést az Egyesült Nemzetek Szervezetének bécsi irodája, a United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC) készítette, amelyik a szervezett bűnözés és a kábítószercsempészet elleni küzdelemmel foglalkozik. Antonio Maria Costa, a nemzetközi iroda olasz igazgatója a BBC-nek adott interjúban ismertette a jelentés legfontosabb megállapításait.

„Az emberkereskedelem, és az ezt követő rabság tragédiája nagyon elterjedt”, magyarázta az igazgató. „Megállapítottuk, hogy az áldozatok mintegy 120 országból származnak, s azoknak az országoknak a száma, ahová eladják őket, még ennél is nagyobb”, tette hozzá Antonio Maria Costa.

A BBC munkatársa természtesen megkérdezte azt is, hogy milyen jellegű tevékenységre használják az áldozatul esett személyeket. „Mi, sajnos, elsősorban a szexuális kizsákmányolásra koncentrálunk, pedig ugyanakkor számos olyan eset is van, amikor mezőgazdasági munkára, kőfejtésre, bányamunkákra, ipari termelésre használják a rabszolgákat”, fogalmazott válaszában az igazgató.

Sokszor csempésznek gyermekeket ázsiai és afrikai halászfalvakba is, ahol arra kényszerítik őket, hogy a halászatban dolgozzanak. Az áldozatoknak ugyanakkor el kell tűrniük a megaláztatásokat az élet minden területén.

Az UNODC bécsi irodájának becslései szerint a rabszolgaság évente mintegy 1 millió embert érint. Az áldozatok leginkább Afrikából, Európa egykori kommunista országaiból, Latin-Amerikából és a Karib-tenger térségéből származnak. Az emberkereskedelem leggyakoribb célpontja Nyugat-Európa, de a jelentés említi még az Amerikai Egyesült Államokat, Japánt, Izraelt és Törökországot is.

Antonio Maria Costa szerint a jelentés a maga módján egyfajta vádiratnak is tekinthető a világ kormányai ellen. Az igazgató a BBC-nek elmondta, hogy a kormányok nem foganatosítanak hatékony lépéseket az emberkereskedelem megfékezésére, s nem is működnek együtt megfelelő módon ilyen tekintetben. „A kormányok nem lépnek fel erélyesen a problémával szemben, s nem is tudatosítják megfelelő módon polgáraikban a jelenség veszélyességének mértékét”, mondta Antonio Maria Costa.

Még rosszabb a világ kormányainak magatartása a rabszolgatartás és az emberkereskedelem áldozataival szemben, ugyanis mivel illegális módon tartják őket fogva, papírjaik sincsenek, így amikor a hatóságok találkoznak ilyen emberekkel, leggyakrabban egyszerűen csak kiutasítják őket az országból. Ezzel pedig csak annyit érnek el, hogy a tragédia tetejébe, amin keresztül mentek, még egy adag megaláztatást is a nyakukba zúdítanak.

A kormányok ugyanakkor nem hatékonyak a törvényhozás területén sem, nem születnek ugyanis olyan jogszabályok, amelyekkel meg lehetne fékezni az emberkereskedelmet, s amelyek értelmében büntethetővé válnának a rabszolgatartók és a kereskedők.

Antonio Maria Costa a BBC-nek adott interjúban nem kívánt megnevezni egyetlen országot sem, annyit azonban elmondott, hogy egyes, nagyon gazdag és gazdaságilag is erős államok sem tesznek éppen semmit ebben az ügyben.

Comments are closed.