Forrás: Origo

A pénzügyi válság ellenére növekszik a Hamász szélsőséges iszlám mozgalom népszerűsége a palesztinok körében a márciusi kormányalakítása óta. A válságot az okozza, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió addig nem folyósítaná a palesztinoknak nyújtott segélyeket, amíg a Palesztin Hatóság nem ismeri el Izraelt, és nem mond le az ellene folytatott erőszakos cselekedetekről.

A rámalláhi Near East Consulting Found intézet által készített, kedden nyilvánosságra hozott felmérés szerint jelenleg a palesztinok 46 százaléka támogatja a Hamászt, az egy hónappal ezelőtti 43 százalékkal szemben, míg 34 százalék a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatahot részesíti előnyben. A felmérést Ciszjordániában és a Gázai övezetben végezték egy 840 fős reprezentatív felnőtt minta körében.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió felfüggesztették közvetlen segélyeiket a Palesztin Hatóságnak a Hamász-kormány beiktatása óta, amelyet terrorista szervezetnek tekintenek egészen addig, amíg nem hajlandó lemondani az erőszakról, nem ismeri el Izraelt és a korábbi izraeli-palesztin békemegállapodásokat.

Iszmáil Haníje palesztin kormányfő kedden telefonon beszélt Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnökkel, hogy megköszönje neki a palesztinoknak nyújtandó támogatást. Haníje a kormány gázai kormányülésen elmondta, hogy a beszélgetés során megerősítette szándékát minden arab és muzulmán országgal való szilárd kapcsolatok kiépítésére. Irán 50 millió dolláros segélyt ígért a Hamász-kormánynak a pénzügyi válság leküzdésére.

(MTI)

Comments are closed.