Forrás: Híradó

A holokauszt-emléknap miatt keddről áttett találkozó gondokat okozott a francia szervezőknek

Az izraeliek elleni, szerdára halasztott mérkőzés azt hozta magával, hogy kedden edzés és pihenés várt az amiens-i divízió I-es jégkorong-világbajnokságon szereplő magyar játékosokra.

A holokauszt-emléknap miatt keddről áttett találkozó gondokat okozott a francia szervezőknek, hiszen a rendfenntartók és a műsorszolgáltatásért felelős személyzet újabb munkanapot kapott, így a technikai költségek jelentősen – több tízezer euróval – emelkedtek.

Azt mindenki elfogadja, hogy az izraeliek az emléknapon nem kívánnak pályára lépni, viszont a nemzetközi szövetség (IIHF) vezetői és a francia rendezők nem értik, miért csak vasárnap este szóltak, miért nem előbb, mert akkor a programot annak tükrében lehetett volna kialakítani.

Az IIHF legfelsőbb tanácsa döntött végül hétfő délután, hogy szerdára át kell tenni az összecsapást, viszont a magyarok mondhatják meg, hogy 13, 16:30 vagy 20 órakor kívánnak pályára lépni. Pat Cortina szövetségi kapitány végül a magyarországi közvetítési jogokat birtokló Sport TV-vel egyeztetve a fél 5-ös kezdésben állapodott meg.

„A délután 1 óra túl korai, este nyolckor pedig azért nem jó játszani, mert csütörtökön a franciákkal találkozunk, így aztán remélem, a tévénézőknek is megfelelő a 16:30-as mérkőzés. Meg kell jegyezni, hogy a magyar csapat iránt semmi tiszteletet nem éreztünk, egyszerűen a fejünk fölött hozták meg a döntést, amit egyébként elleneztünk” – mondta az MTI-nek Cortina.

Az IIHF mérlegelte, mi lenne a legjobb. Felmerült, hogy a magyarok 5-0-val megkapják a két pontot, de ebben az esetben a gólkülönbség akár a feljutást is befolyásolhatta volna, hiszen ebben a mezőnyben az izraeliek mindenkinél legalább féltucat góllal gyengébbek. Ki is zárhatták volna a ki nem álló gárdát, de ekkor még komolyabb károkat szenvedett volna a sportág.

Az izraeliek így legfeljebb egy „rosszponttal”, a magyarok pedig egy „piros ponttal” gazdagodtak. Utóbbira legfeljebb akkor lesz büszke a magyar szövetség, ha májusban Budapestnek és Székesfehérvárnak ítélik oda a 2011-es, A csoportos világbajnokság rendezési jogát. Vagy a 2012-esét…

Az előző idényben még egy csoporttal lejjebb szereplő izraeliektől nincs miért tartani, a nyitómérkőzésen 11-2-re kaptak ki a németektől, és csupán a gólokat eredményező két komolyabb akciójuk volt az egész meccsen, ekkor az ellenfél már kiengedett. Amikor a németek még komolyan vették az ütközetet, 32-0 volt a kapura lövések aránya és 6-0 a meccsállás.

Cortina nemcsak a programmódosítás következtében vált kissé idegessé, hanem a hétfői nyitócsata hajrája miatt is. A britek ellen az 57. percig 4-1-re vezetett együttese, amikor két kiállítás és az ekkor kapott gólok nyomán majdnem döntetlen lett a vége.

„Hatvan percig tart a mérkőzés. 4-1 után a britek sem pörögtek, ezzel majdnem elaltattak minket, a bíró pedig kicsit kozmetikázni akarta a kiállítási arányt, csak éppen a dupla emberelőnyben a rivális feltámadt, és majdnem egyenlített. Az összecsapásból okulni kell, viszont abban szerencsénk volt, hogy legalább nyertünk” – tette hozzá a szövetségi kapitány.

A 2. forduló programja:kedd:Németország-Japán 16:30 óFranciaország – Nagy-Britannia 20 ó

szerda:MAGYARORSZÁG-Izrael 16:30 ó (Sport 1, élő)

A hétfői 1. fordulóban:Magyarország – Nagy-Britannia 4-3Franciaország-Japán 4-1Németország-Izrael 11-2

Comments are closed.