Forrás: HVG

Van egy magyar sérültje az egyiptomi Dahabban elkövetett robbantásos merényleteknek. Az illető állapota súlyos, kórházban ápolják. A terrorcselekményeknek huszonhárom halottja halottja és több mint hatvan sebesültje van.

A korábbi értesülésekkel ellentétben, amelyek szerint egyetlen magyar áldozata sem volt az Akabai-öbölben fekvő üdülőhelyen hétfő este elkövetett támadásoknak, az egyiptomi hatóságok friss közlése szerint egy magyar férfi súlyosan megsérült a hármas robbantásban. A sarm-es-sejki kórházba szállították, de miután ez az intézmény nem alkalmas szakszerű ellátására, hamarosan repülőgéppel átszállítják egy kairói katonai vagy a fővárosi francia kórházba, ahol a hétfő esti merényletnek már több más sérültjét is ápolják. A nagykövet tájékoztatása szerint a hatóságok hamarosan hivatalos listát közölnek a merényletek áldozatairól.

A robbantásos merényleteknek huszonhárom halottja halottja és több mint hatvan sebesültje van. A hivatalos adatok szerint a halálos áldozatok többsége, szám szerint húsz egyiptomi, míg a további három egy svájci, egy orosz és egy német turista, ez utóbbi gyermek. A hatvankét sebesült többsége ugyancsak egyiptomi, húsz ugyanakkor külföldi, mégpedig dán, brit, olasz, német, francia, amerikai, dél-koreai, libanoni, palesztin, izraeli és ausztrál állampolgárok.

A dahabi bazárban végrehajtott robbanások sokkal kisebb hatóerejűek voltak, mint a tavaly júliusban Sarm es-Sejkben elkövetett robbantások. Erre enged következtetni az a körülmény is, hogy a szerkezetek 5-6 méternyi távolságban robbantak a környező házaktól, de még azok ablakai sem törtek be a detonáció nyomán. Szemtanúk elmondása szerint a robbantásokat a város bazár-negyedében hajtották végre helyi idő szerint este 7 óra 15 perckor. Az egyiptomi hatóságok szerint mindhárom esetben öngyilkos merénylet történt.

Egyiptomban jelenleg tartják az ötnapos kopt húsvétot, a turistaszezon is a csúcspontjára hágott, a szállodák gyakorlatilag tele vannak európai, izraeli és helyi turistákkal.

Az elmúlt másfél évben több súlyos merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten, Tabában, Rasz Sitanban és Sarm-es-Sejkben. Dahab éppen Taba és Sarm-es-Sejk között fekszik.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a hétfő esti merényletek elkövetéséért. A hatóságok ugyanakkor arra gyanakszanak, hogy akárcsak a korábbi merényleteket, a mostaniakat is egy szélsőséges iszlám aktivistákból álló, Sínai-félszigeti csoport követhette el.

Nem sokkal a robbantások után közzétett nyilatkozatában Hoszni Mubarak államfő szörnyű terrorcselekményekről beszélt, s hangsúlyozta annak szükségességét, hogy a hatóságok lecsapjanak a felelősökre. Elítélte a merényleteket Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök és Mahmúd Abbász palesztin elnök is. Megdöbbenésének adott hangot a merényletek miatt George Bush amerikai elnök is, aki kiemelte annak szükségességét is, hogy fokozzák a terrorizmus elleni harcot.

MTI

Comments are closed.