Forrás: Origo

A korábbi jelentésekkel ellentétben magyar sérültje is van a hétfői egyiptomi merényleteknek. A súlyosan megsebesült férfit a sarm-es-sejki kórházban ápolják. A dahabi hármas robbantásban összesen 23 ember vesztette életét, és több mint 60-an sebesültek meg. Az áldozatok között külföldiek is vannak.

Van egy magyar sérültje az egyiptomi Dahabban elkövetett robbantásos merényleteknek. A kairói magyar nagykövet szerint a férfi állapota súlyos, kórházban ápolják. A korábbi jelentések még arról szóltak, hogy egy magyar sincs sem a halálos áldozatok, sem a sebesültek között. Pető Tibor nagykövet szerint ugyanakkor az egyiptomi hatóságok friss jelentéséből kiderül, hogy egy magyar férfi súlyosan megsérült a hármas robbantásban.

A térségben a hatóságok tudomása szerint összesen negyvenhét magyar tartózkodik, egy helyi búvárklub szervezésében. Tóth Imre, a dahabi Lighthouse búvárközpont magyar ügyvezetője szerint mindannyian biztonságban vannak. A búvárklubban összesen száz vendég tartózkodott, a külföldiek többsége szintén sértetlen maradt. A sérült férfi azonban nem a búvárklub vendégei közé tartozott.

A férfit a sarm-es-sejki kórházba szállították, de miután ez az intézmény nem alkalmas szakszerű ellátására, hamarosan repülőgéppel átszállítják egy kairói katonai vagy a fővárosi francia kórházba, ahol a hétfő esti merényletnek már több más sérültjét is ápolják. A nagykövet szerint a hatóságok hamarosan hivatalos listát közölnek a merényletek áldozatairól.

Helyi az áldozatok többsége

A népszerű búvárparadicsom bazár-negyedében hétfőn este robbant három pokolgép. A detonációban 23 ember vesztette életét, és 62-en sérültek meg. A hivatalos adatok szerint a halálos áldozatok többsége – húsz ember – egyiptomi, rajtuk kívül meghalt egy svájci és egy orosz turista, illetve egy német gyerek. A hatvankét sebesült többsége ugyancsak egyiptomi, közülük húszan külföldiek, dánok, britek, olaszok, németek, franciák, amerikaiak, dél-koreaiak, libanoniak, palesztinok, izraeliek és ausztrálok.

A merénylet hétfő este történt a dahabi bazárban, ahol három pokolgépet hoztak működésbe. A robbanások azonban sokkal kisebb hatóerejűek voltak, mint a tavaly júliusban Sarm es-Sejkben elkövetett merényletben. Erre utal, hogy a szerkezetek 5-6 méternyi távolságban robbantak a környező házaktól, de még azok ablakai sem törtek be a detonáció nyomán.

Szemtanúk szerint a robbantásokat helyi idő szerint este 7 óra 15 perckor hajtották végre. Az egyiptomi hatóságok szerint mindhárom esetben öngyilkos merénylet történt. Az elmúlt másfél évben több súlyos merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten, Tabában, Rasz Sitanban és Sarm-es-Sejkben. Dahab éppen Taba és Sarm-es-Sejk között fekszik.

(MTI)

Comments are closed.