Forrás: Híradó

A legfrissebb információk szerint a robbanó anyagokat előre telepítették a merényletek helyszínére

A dahabi pokolgépeket valószínűleg előre telepítették, és időzítő szerkezettel hozták működésbe, nem pedig öngyilkos merénylők robbantották fel azokat az egyiptomi hatóságok legfrissebb keddi megállapítása szerint.

A hivatalos közlésekre hivatkozó korábbi jelentések arról szóltak, hogy a három pokolgépet legalább két öngyilkos merénylő hozta működésbe. Eddig senki vagy semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként, de a terrorcselekmény körülményei a titokzatos at-Tauhíd val-Dzsihád iszlámista szervezet tettére utalnak két korábbi egyiptomi merénylet alapján.

A nagyításhoz kattintson a képre

A hétfő esti merényletsorozatnak 24 halálos és 62 sérült áldozata van.

Egy egyiptomi áldozat nem rögtön a helyszínen, hanem a kórházba szállítás után halt bele sérüléseibe. „A pokolgépeket puskaporból és szögekből állították össze, és időzítőt szereltek rájuk” – közölte egy neve elhallgatását kérő hatósági tisztségviselő. Egy szemtanú alátámasztotta ezt azzal, hogy a robbanások után nem látott olyan emberi maradványokat, amelyek öngyilkos merénylőkéi lehettek. Ezenkívül a pokolgépek helye környékén nem találtak vérfoltokat a nyomozók, távolabb azonban jelentős mennyiségűt.

A belügyminisztérium újabb közlése szerint 21 egyiptomi halt meg a merényletekben, illetve egy svájci, egy orosz és egy német turista, utóbbi gyermek. A sérültek között 40 egyiptomi, három dán, három brit, két olasz, két német, két franca, egy dél-koreai, egy libanoni, egy palesztin, egy amerikai, egy izraeli és egy ausztrál van. A minisztériumi listán nincs rajta az a magyar férfi, akinek súlyos sérüléséről a kairói magyar nagykövetség tájékoztatta az MTI-t. A két francia sérülését megerősítette egy francia diplomáciai forrás, az olasz külügyminisztérium azonban nem kettő, hanem három olasz sérültről számolt be, a dán pedig három helyett öt dánról.Az egyik dán sérült állapota súlyos.

A merényletek miatt a legnagyobb német utazási iroda, a TUI azonnali hatállyal felfüggesztette az általa szervezet Sinai-félszigeti kirándulásokat. Az irodának hétfő este négyszáz ügyfele – köztük kétszáz német – tartózkodott a térségben.

A rendelkezésére álló információk szerint egyik ügyfelének sem esett bántódása. A TUI szerint eddig négy kliense kérte, hogy idő előtt, még kedden hazautazhasson Egyiptomból. Az éppen a térségbe utazó turistáinak az iroda felajánlotta, hogy térítésmentesen megváltoztathatják úti céljukat, de szóvivője szerint csak nagyon kis hányaduk élt ezzel a lehetőséggel. A második legnagyobb német utazási iroda, a Thomas Cook szintén felajánlotta a Sinai-félszigetre utazó ügyfeleinek az ingyenes módosítás lehetőségét. A héten 480 ember utazna oda a szervezésükben. E pillanatban 1400 német és osztrák ügyfelük a térségben nyaral. Egyiküknek sem esett bántódása a robbantásokban.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.