Forrás: Híradó

A két gócpont: Indonézia és Egyiptom

Az elmúlt négy évben ez a tizenegyedik turisták ellen irányuló robbantásos merénylet a világban. Ezekben a robbantásokban 580 ember vesztette életét.

A legpuszítóbb merényletet Bali szigetén követték el, 2002 októberében. Itt két pokolgép robbant, és 20 házat döntött romba. Mivel a robbanószerkezeteket a turistaparadicsom kellős közepén helyezték el, több, mint 200 embernek kellett meghalnia. És még ennél is többen sérültek meg. Az áldozatok háromnegyede ausztrál volt.

A turizmus jelentősen visszaesett Indonéziában, de a következő merénylet csak 10 hónapot váratott magára. 2003 augusztusában Jakartában egy 33 emeletes luxushotelben egy ismeretlen öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. 17-en haltak meg. Aztán úgy tűnt, Indonézia újból a béke szigete lehet, de 2005 októberében megint két bomba robbant, ismét Balin. A két étteremben 22 ember halt meg. Az elmúlt négy évben 240 ember utolsó útja vezetett Indonéziába.

Egyiptom vitathatatlanul a turisták elleni merényletek másik gócpontja. Itt csak az elmúlt két évben 12 pokolgép ölt meg turistákat. Robbantottak az izraeliek kedvenc ötcsillagos szállodájában, a kairói bazárban, az Egyiptomi Múzeumnál, Sharm el Sheikben, és tegnap Dahabban, egy étteremben, és egy szállodánál. Az ottélők szerint számítani lehetett arra, hogy Dahab lesz a következő célpont, hiszen az ezt megelőző robbantások a város 60 km-es körzetében történtek. De az elkövetés módja kiszámíthatatlan.

Több esetben öngyilkos merénylőkről értesítettek az egyiptomi hatóságok, de legalább ugyanannyiszor időzített bombákat találtak. A legtöbben a Sarm el Sejk-i merényletben haltak meg, összesen 90-en. A legkevésbé megszervezett robbantásnál, a Kairói Egyiptomi Múzeumnál csak az öngyilkos merénylő vesztette életét. Egyiptom az elmúlt két évben 150 életet követelt.

Akadnak egyedi esetek is a világban. Például Marokkóban, azon belül a híres Casablancában 2003 májusában 42 ember halt meg, egy olyan merényletben, melyet valószínűleg az elmúlt négy év legpusztítóbb robbantásának szántak szervezői, ugyanis 12 öngyilkos merénylő vett részt az akcióban. 2005-ben India és Jordánia is felkerült a listára- mindkét országban több, mint félszáz ember lelte halálát a robbanásokban.

Az Este

Comments are closed.