Forrás: Hírtv

Irán felfüggeszti kapcsolatát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat vezet be az ország ellen – jelentette be ma az iráni atomprogramért felelős tisztségviselő.

Mahmúd Ahmadinezsád Irán folytatja urándúsítási tevékenységét, és ez ellen a nyugati hatalmak sem tehetnek semmit – közölte tegnap nemzetközi sajtótájékoztatóján az iráni elnök. „Nagyon valószínűtlen, hogy szankciókat szabnának ki ránk. Az a két-három ország, amelynek útban vagyunk, elég bölcs ahhoz, hogy ezt azért ne merje megtenni” – tette hozzá. Mahmúd Ahmadinezsád ellenkező esetben az atomsorompó-szerződésből való kilépéssel fenyegetőzött, majd megismételte: Irán elidegeníthetetlen joga a békés célú atomkutatás.

Az atomhatalom Izrael azonban nem osztja ezt a nézetet, szemei előtt az atomfegyverrel rendelkező Irán rémképe lebeg. „Nem lehetünk elég óvatosak az ügyben. Irán nemcsak Izrael államára jelent veszélyt, hanem fenyegetés az egész szabad világ számára. A terror az terror” – jelentette ki az izraeli védelmi miniszter.

A holokauszt emléknapon Izrael különösen érzékenyen reagált a nemrég újra megismételt teheráni nyilatkozatra, amely Izrael állami létjogosultságát tagadta. Saul Mofaz szerint Ahmadinezsád elnök a legveszélyesebb politikus Hitler óta.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség péntekig adott időt Teheránnak az urándúsítási program leállítására, ezt követően jelentése az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerül, amely megkezdi az iráni ügy tárgyalását. Washington azért lobbizik, hogy a BT állandó tagjai fogadják el az irán ellen tervezett szankciókat. (zsi)

Comments are closed.