Forrás: Index

A világ minden tájáról összegyűlt több ezer ember, többségében zsidó fiatalok – köztük nagy számban magyarok – vettek részt kedden a dél-lengyelországi Auschwitz-Birkenauban a náci népirtás hatmillió áldozatának emlékére tartott Élet menetében. A holokauszt emléknapján megrendezett néma menet élén a 82 éves Simon Peresz volt izraeli miniszterelnök, a Nobel-békedíj 1994. évi kitüntetettje és Bronislaw Komorowski, a lengyel parlament elnökének helyettese haladt.

Mintegy 8000 ifjú – 20 országból, mindenekelőtt Izraelből, az Egyesült Államokból, Belgiumból és Magyarországról érkezett 7000 zsidó és több mint 1000 lengyel fiatal – tette meg gyalog a három kilométeres távolságot, a „halottak útját” a volt náci koncentrációs tábor, Auschwitz és az egykori legnagyobb náci megsemmisítő tábor, Auschwitz-II-Birkenau között, sokan izraeli zászlóval vállukon. A fiatalokkal együtt meneteltek a haláltáborok túlélői is.

Kedden reggel külön repülőgéppel 190 magyar utazott Auschwitzba. Az emlékút résztvevői között van Koncz Zsuzsa énekes, Vámos Miklós író, Hernádi Judit színésznő, Szulák Andrea énekes, Szellő István híradó műsorvezető, Haumann Péter és Balázsovits Lajos színészek, valamint Szőke András filmrendező. Vasárnap autóbuszokkal már kétszázan indultak el Budapestről az egykori koncentrációs táborba, és a két magyar csoport együtt emlékezett az áldozatokra.

Comments are closed.