Forrás: Magyar Rádió

Izraelben ma van a holokauszt napja. Jelenleg 280 ezer túlélő lakik Izraelben és a legújabb statisztikai adatok szerint 100 ezren közülük a szegénységi küszöb alatt élnek. Ez főleg az utóbbi évtizedben a volt Szovjetunióból érkezett új bevándorlók miatt alakult így.

A holokauszt napja alkalmából nyilvánosságra hozták egy friss tudományos kutatás érdekes és megdöbbentő eredményét. A haifai orvosi egyetem kétmillió izraeli adatainak megvizsgálása alapján jutott az eredményre. A vizsgálat szerint Izraelben a túlélők közt aránytalanul magas a rákbetegek száma és betegség esetén túlélési esélyeik is sokkal rosszabbak az azonos korosztályba tartozó többi embernél. A rákos betegségeken belül is elsősorban az emlőrák és bélrák gyakori.

A holokauszt emléknapján Izraelben 10 órakor hagyományosan sziréna szól és az emberek dolgaikat félbehagyva egyperces néma felállással adóznak a második világháborús népirtás áldozatainak. Ezenkívül ilyenkor a tévé és a rádió egésznap emlékműsorokat és megemlékezéseket sugároz.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.