Forrás: Origo

Mahmúd Abbász palesztin államfő biztonsági szolgálatának a megerősítéséhez és a közvetlen ellenőrzése alá tartozó intézmények működtetéséhez kér európai körútján pénzügyi támogatást – közölte hétfőn az elnök egy tanácsadója és nyugati diplomaták.

A palesztin elnök – Fatah mozgalmának a januári választásokon elszenvedett veresége óta – igyekszik a kulcsfontosságú biztonsági intézményeket és erőket közvetlen ellenőrzése alá vonni. Abbászra jelentős nemzetközi nyomás is nehezedik hogy megerősítse hatalmát a biztonsági szolgálatok ellenőrzése terén, nehogy a választásokon győztes és Izrael elpusztítására felesküdött Hamász – visszaélve megszerzett hatalmával – Izrael elleni harcra használja fel a fegyveres erőket.

Az Izraellel folytatott béketárgyalásokat támogató elnök erőfeszítései azonban azzal a kockázattal járhatnak, hogy a biztonsági erők és az elégtelennek tekinthető források fölötti ellenőrzés kérdése kiélezheti a feszültséget a Hamász-kormánnyal.

Abbász 2500 fős elit elnöki gárdájának további 500-1000 fővel történő bővítésére törekszik – közölte az államfő egyik tanácsadója. A legjobban képzett és felszerelt palesztin fegyveres erőnek számító gárda létszámának növelése egy átfogó, diplomaták által 55 millió dollárosra becsült segélycsomag részeként azt szolgálná, hogy megerősítse az elnöki hivatalt és a felügyelete alatt álló intézményeket. Utóbbiak közé tartozik egyebek közt a határellenőrzés vagy a palesztin televízió fölötti kontroll.

Gázában a hétvégén összecsapások törtek ki azt követően, hogy Abbász megvétózta az övezet biztonsági erőinek vezetőjévé jelölt, Hamászhoz köthető személy kinevezését. Megfigyelők szerint az iszlámista szervezet a jelöléssel a jelentős hatalommal bíró belügyminisztérium feletti ellenőrzését kívánta megerősíteni.

Az elnöki biztonsági szolgálat létszámának növelése a Gáza és Egyiptom közötti rafahi határátkelő, valamint nagykövetségek és nemzetközi intézmények védelmének fokozottabb biztosítását szolgálná – közölték diplomáciai források. Abbász elnöki gárdája április 11-én átvette a rafahi határátkelő fölötti ellenőrzést a Hamász vezetése alatt álló belügyminisztériumi erőktől azzal a céllal, hogy csillapítsa a határon dolgozó európai megfigyelők aggodalmait.

Abbász „több tízmillió dollárt” igyekszik felhajtani az Európai Uniótól, amelyet elsősorban humanitárius célokra és az általa felügyelt intézmények támogatására fordítana – közölte az elnök tanácsadója. Nyugati diplomáciai források szerint Abbász közel 55 millió dollárt kér az EU-tól, amelyre a „fizetések folyósítása, valamint az elnöki hivatal és a magánhadseregének fenntartása” érdekében van szüksége.

A Hamász kormányzatnak nyújtott pénzügyi segélyek leállítását szorgalmazó, washingtoni kezdeményezésű nemzetközi kampány eredményeképpen a palesztin kormány három hete nem tud fizetni a kormányzat alkalmazásában álló 165 ezer személynek. Az Egyesült Államok azonban nem állította le Abbász elnöki hivatalának, biztonsági erőinek és az államfő ellenőrzése alatt álló más intézményeknek nyújtott kifizetéseket.

Mivel az EU és az USA leállította a Palesztin Hatóságnak nyújtott közvetlen pénzügyi támogatást, egy a diplomáciai körökben megfogalmazott megoldási javaslat értelmében az európai és esetleg arab donor országok semleges harmadik félen keresztül (mint például a Világbank), vagy pedig közvetlen kifizetésekkel biztosíthatnák az egészségügyben és az oktatásban dolgozók bérét.

Ezt a javaslatot azonban tanácsadójának közlése szerint Abbász nem támogatja, mivel nem akarja, hogy a Hamászt megkerülő megoldással elidegenítsék a radikális iszlámista szervezetet. Arra azonban hajlandónak mutatkozik, hogy amennyiben a donor országok ragaszkodnak hozzá, valamint a Hamásszal is sikerül megállapodni, akkor az elnöki hivatalon folyjanak keresztül az országnak nyújtott pénzügyi segélyek. „(Abbász) természetesen nem szeretné megkerülni a (Hamász vezette) kormányt. De ez tűnik az egyedüli lehetséges megoldásnak” – mondta tanácsadója.

(MTI)

Comments are closed.