Forrás: Index

Négy játékfilm és három dokumentumfilm szerepel a tizedik alkalommal megrendezendő Izraeli Filmtavasz programjában. A vetítéseket május 4-től tartják a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban. A május 14-ig tartó esemény díszvendége Eran Riklis, A szíriai menyasszony című film fesztiváldíjas rendezője.

A 2004-ben készült alkotás, amit a nemzetközi filmkritikusok szövetsége tavaly az az év legjobb filmjének ítélt, szintén látható a fesztiválon. A szíriai menyasszony Monáról szól, akinek az életében a legszomorúbb nap éppen esküvőjének a napja. Amint átlépi az izraeli-szír határt, hogy feleségül menjen Tallelhez, egy szíriai tévésztárhoz, soha többé nem térhet vissza családjához, a Golán-fennsíkon lévő drúz városba. A bemutatandó filmek az egyéni boldogulás alapkérdéseiről, az izraeliek és az arabok közötti házasságról, a modern világ és a családi hagyományok közötti feszültségekről, a prostitúcióról, a homoszexualitásról és a szerelemről szólnak.

Amit Lior filmje, a Kávémesék középpontjában egy híres kávéház áll, ami írók, költők, művészek találkozóhelyéből „lepusztult csehóvá” vált. A tizenegy izraeli filmdíjjal jutalmazott Nyina tragédiája, Savi Gabison rendezése hat hónapon át követi egy tizennégy éves tinédzser fiú, Nadav szenvedélyes, de titkos vonzalmának történetét gyönyörű, de érzelmileg sérült nagynénje, Nyina iránt. A Már nem 17 éves című filmet Isaac Yeshurun rendezte; az alkotás egy izraeli kibucról szól, ami súlyos válságba kerül.

A dokumentumfilmek közül a magyar közönség megtekintheti a másság problémáját feldolgozó Mondj áment című alkotást, valamint a volt Szovjetunióból Izraelbe vándorolt prostituáltakról szóló Eladó nők, és a Sztálin utolsó tisztogatása című munkát. Ez utóbbi film Sztálin hatalmának utolsó éveit idézi fel, amikor a diktátor a zsidó művészvilágot tekintette egyik legfőbb ellenségének és sorra végeztetett ki írókat, költőket és színházi rendezőket.

Comments are closed.