Forrás: Origo

Győzelemmel kezdte az amiens-i divízió I-es világbajnokságot a magyar jégkorong-válogatott, amely a nyitófordulóban 4-3-ra nyert Nagy-Britannia ellen.

Első forduló:

Magyarország – Nagy-Britannia 4-3 (1-0, 1-1, 2-2)

gól: Gröschl (10.), Kovács (29.), Ocskay (45.), Vas (47.), illetve M. Myers (23.), Phillips (57.), Shields (58.)

A kemény és sportszerűtlen britek gyorsan többször emberhátrányba kerültek, és a harmadik ilyen szituációban Ocskay szép keresztpasszából Gröschl megszerezte a vezetést. Később Kangyal büntetése alatt a rivális is veszélyeztetett, ám Szuper látványos mozdulattal hárított.

A második harmadot jól kezdték a britek, és noha a magyar kapus jól védett, a harmadik ziccernél már ő sem segített. Matthew Myers emberelőnyben lopta a távolságot, és közelről a rövid sarokba lőtt. Az egyenlítés után felpörgött Pat Cortina alakulata, sorra dolgozta ki a helyzeteket. Aztán a 29. percben Szuper indította Vast, aki tovább passzolt a cserepadról berobbanó Kovácsnak, a fiatal csatár pedig elhúzta az amúgy remekül védő Murphy mellett a pakkot, és higgadtan a hálóba emelt. A folytatásban is a magyarok akarata érvényesült.

A záró játékrész elején is maradt a lendületből, és Sille átadását Ocskay tette a léc alá. Pedig nehéz dolga volt, mert a korong pattogott. Aztán 1:39 perc múlva Ladányi passzát Vas kapásból bombázta a hálóba.

A hátralévő tíz percben egyszer kettős emberelőnybe került a szigetországi alakulat, amely előbb a felső lécet találta el, majd az 57. percben Phillips kísérlete Szuperről bepattant. A szimpla hátrányban Shields is betalált, így a hajrá ismét izgalmassá vált. Két és fél perccel a befejezés előtt lement a brit kapus, helyére egy mezőnyjátékos érkezett, de komolyabb helyzet már nem akadt.

Ezzel értékes győzelemmel nyitott a Cortina-sereg, amely 57 percig remekül játszott, a hajrát elrontotta ugyan, de végül megérdemelten szerezte meg a két pontot.

A magyarok legközelebb a divízió II-ből feljutott, több honosított orosz játékossal felálló, a németektől elszenvedett 11-2-es vereséggel kezdő izraeli gárdával találkoznak.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) hozzájárult ahhoz, hogy az izraeli válogatott kedd helyett szerdán játsszon a magyarok ellen. Az izraeli csapattal vasárnap közölték otthonról, hogy a keddi holokauszt-emléknapon ne lépjen jégre. Így aztán a vasárnap esti technikai értekezleten bejelentették: inkább szerdán kívánnak játszani a magyarok ellen.

Az IIHF végül úgy döntött, hogy módosítja a programot, de a magyarok mondhatják meg, hány órakor kívánnak jégre lépni. Az csak hétfőn este derül ki, hogy pontosan hány órakor lesz a meccs – nagy valószínűséggel 16.30-kor.

Korábbi eredmény:

Németország – Izrael 11-2 (6-0, 3-0, 2-2)

Az első harmadban 32-0 volt a kapura lövés a németek javára, a végén pedig 58-9.

(MTI)

Comments are closed.