Forrás: HVG

Legkevesebb 30 halottja és több mint száz sebesültje van az Akabai-öbölben fekvő Dahab üdülőhelyen hétfő este elkövetett három robbantásnak. A dahabi Lighthouse búvárközpont 47 magyar vendége biztonságban van.

A dél-sínai tartományi mentőegységek vezetője arról számolt be, hogy legalább 160-an megsebesültek, és közülük többen válságos állapotban vannak. Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió azt jelentette, hogy a robbantások három célpontja egy szálloda, egy étterem és egy bevásárlóközpont volt. Szemtanúk szerint a robbantásokat a város bazár-negyedében hajtották végre helyi idő szerint este 7 óra 15 perckor.

Egyiptomban jelenleg tartják az ötnapos kopt húsvétot, a turistaszezon is a csúcspontjára hágott, a szállodák gyakorlatilag tele vannak európai, izraeli és helyi turistákkal.

Az egyiptomi belügyminisztérium közleménye szerint a halottak között négy külföldi állampolgár van. Tóth Imre, a dahabi Lighthouse búvárközpont magyar ügyvezetője az MTI-vel telefonon közölte, hogy mind a 47 magyar vendégük biztonságban van, nem érintette őket a robbantás.

A dahabi bazárban végrehajtott robbanások sokkal kisebb hatóerejűek voltak, mint a tavaly júliusban Sarm es-Sejkben elkövetett robbantások. Erre enged következtetni az a körülmény is, hogy a szerkezetek 5-6 méternyi távolságban robbantak a környező házaktól, de még azok ablakai sem törtek be a detonáció nyomán.

Az elmúlt másfél évben több súlyos merényletet hajtottak végre a Sínai-félszigeten, Tabában, Rasz Sitanban és Sarm-es-Sejkben. Dahab éppen Taba és Sarm-es-Sejk között fekszik.

MTI

Comments are closed.