Forrás: HVG

Hatalmában áll eltávolítani az új Hamász-kormányt – közölte egy tévé-interjúban Mahmúd Abbász palesztin elnök. Figyelmeztette a radikális mozgalom irányítása alatt álló kabinetet, hogy nincs más választása, mint tárgyalni Izraellel.

A politikus a CNN-Türk tévéállomásnak nyilatkozott törökországi látogatása előtt. Abbász a műsorban hangoztatta: az alkotmány egyértelműen és kétséget kizáróan felruházza őt azzal a joggal, hogy eltávolítsa a hatalomból a kormányt, de ő nem kíván élni ezzel az eszközzel.

Az elnök kijelentésére egy magas rangú Hamász-tisztségviselő Ciszjordániában közölte, hogy mozgalma nem hagyna szó nélkül egy ilyen lépést, és figyelmen kívül hagyná az Izraellel érvényben lévő tűzszünetet.

Hozzátette, ha ez történik, „menni fogunk, de nem fogjuk elismerni a politikai rendszert. Nem veszünk részt semmilyen új választásban, illegalitásba vonulnánk, és nem csatlakoznánk semmilyen kötelezettségvállaláshoz, tűzszünethez, bárki is kösse azt. A kiűzetést a hatalomból mindenki drágán megfizetné. Nem szeretnénk ezt” – mondta az illetékes, aki név nélkül nyilatkozott.

MTI

Comments are closed.