Forrás: MNO

2006. április 23. 12:46

MNO

Az elmúlt napok feszültségei után vasárnapra virradóra békét kötött egymással a palesztin kormányon levő radikális Hamász és az Abbász elnök vezette Fatah mozgalom.

A Hamász és a Fatah képviselői tárgyalásokba kezdtek szombat éjjel, hogy egyezségre jussanak az előző napok harcai után.

„A nemzeti egység érdekében megállapodtunk, hogy embereink felhagynak a zavargásokkal” – közölte a Fatah szóvivője. A Hamász Szíriában élő vezetője, Halib Masar pedig azt mondta, hogy nagyra becsüli Mahmúd Abbász elnököt.

Az ügy előzménye, hogy a választásokon vesztes eddigi kormánypárt, a Fatah és a győztes Hamász között az elmúlt napokban véres harcok törtek ki, miután a Hamász-kormány egy Izrael által körözött szélsőségest nevezett ki az újonnan felállított gázai rendcsináló osztagok élére. Majd Abbász elnök elutasította az új Hamász-irányítás alatt álló fegyveres egységek felállítását és azok vezetőjét, mire, név nélkül ugyan, de Halib Masar, a Damaszkuszban élő Hamász-vezető árulónak nevezte a Fatah irányítóit.

Ezt követően súlyos károk és mintegy 40 személyi sérülés történt a gázai palesztin diákok összecsapásaiban, és a Fatah hívei Ciszjordániában is összetűzésekbe keveredtek a hamászosokkal.

(Forrás: Magyar Rádió)

Comments are closed.