Forrás: HVG

A hétfői tel avivi merénylet két magyar áldozata felhivta a figyelmet az Izraelben vendégmunkásként dolgozó főleg romániai magyar asszonyokra. A rendszerváltás után hirtelen munka nélkül maradt középkorú nők számára szülőföldjükön gyakran lehetetlen az elhelyezkedés, és ezért sokan arra kényszerülnek, hogy idegenben vállaljanak viszonylag jól fizető gondozói állást.

Többen kiskorú gyermekeiket is hátrahagyva érkeznek Izraelbe, hogy a hazaküldött pénzzel támogassák, fenntartsák családjukat. Az asszonyok általában újsághirdetésekből értesülnek a lehetőségről, a toborzóirodák nemcsak romániai lapokban, de Szlovákiában is keresnek beteg és idősgondozókat, ahogy azt a Rozsnyóból érkezett Barbarától megtudtam. Szlovákiából olcsóbb a kijutás, kevesebb sápot szednek le az ügynökségek a kiszolgáltatott nőkről: Barbara mindössze 1500 dollárt fizetett a besztercebányai irodának, majd az izraeli közvetitő hölgynek újabb 550-et. Romániából egyre drágább a kiközvetités.

A zilahi Erzsi ezelött hat évvel még megúszta 2500 dollárból, de ma már 5000 körül tejelnek a jobb életre vágyók. Nem világos, hogy miként osztozkodnak a hazai és az izraeli ügynökségek a pénzeken, de az asszonyok elmondása szerint számlát eddig senki sem kapott a befizetett összegekről. A jól bevált módszer szerint ha nem előre fizetnek, akkor kölcsönt kell fölvenniük, jelzáloggal terhelik meg ingatlanjukat amíg az utolsó fillérig ki nem fizették a kijutás nemhivatalos vámját. Igy aztán az első fél évben csak azért dolgoznak, hogy az adósságokat rendezzék, csak a továbbiakban gondolhatnak a pénz félretételére, felhasználására. A nagykárolyi Zsuzsa elmesélte, hogy ezért a pénzért elintézik a vizumot, megveszik a repülőjegyet és kiközvetitik őket családokhoz, de az útlevelet és a Romániában kötelező 4 és fél millió lejes orvosi vizsgálatot valamint egészségbiztositást a Caritas nevű bukaresti cégnél szintén állniuk kell. A helyi pénzben jelentős összeg és a tortúra után végre nekivághatnak az ismeretlennek.

Az izraeli munkavállalás sikere meglehetősen függ a vakszerencsétől, vagyis attól, hogy milyen családhoz kerülnek, hogy befogadják -e őket. A nők elmesélése szerint nem elsősorban fizikai, hanem pszichológiai nehézséget jelent az idősek ápolása, nem mindig egyszerű az alkalmazkodás az öregek rigolyáihoz, kemény próbatételt jelent az állandó bezártság és a kevés szabad idő. Az asszonyok általában 6 napot dolgoznak egy héten, délutánonként 2 óra szabad időt kapnak, és évente 2 hét- 1 hónap fizetett szabadságot. A bér havonta 500-750 dollár, ami a kézdivásárhelyi Éva szerint nagyjából az otthoni ötszöröse. A szorgalmas magyar asszonyok ennél jóval többet keresnek, mert szabad idejükben takaritást vállalnak és szabadnapjaikat sem mindig veszik ki, 50 dollár jár nekik, ha otthon maradnak.

Nemritkán rámegy a külföldi munkavállalásra a nők házassága: a kolozsvári Ibolya arról mesélt, hogy elhidegült férjétől, a zilahi Erzsi pedig már el is vált már ittléte alatt. Jellegzetes válóok ilyenkor a pénz, amit az otthoni férjek nem értékelnek eléggé, nem becsülik eléggé feleségeik kemény és áldozatos munkáját, amivel hozzájutnak.

Az izraeli tartózkodás ideje elvileg behatárolt, ugyanis a helyi törvények szerint csak 4 évet és 3 hónapot tölthet egy-egy munkavállaló hivatalosan az országban. Ez az idő mindaddig meghosszabitható, amig a gondozott néni vagy bácsi él, de halála után a vendégmunkás már csak illegálisan maradhat. A feketén munkát vállalókat az utóbbi években egyre keményebb rendőrségi akciókkal próbálják hazatérésre kényszeriteni, amit egyre kevesebben vállalnak. Az engedéllyel rendelkezők hálásak a feketén maradóknak, mert hazautazásaik idején ők helyettesitik őket az időseknél.

A vendégmunkások életében előkelő szerephez jut a „tahana” , a régi tel avivi buszpályudvar, ahol az évek során az olcsó vendégők körül afféle idegen szótól hangos gyülekező és találkozóhely alakult ki. Ezt a helyet jól ismerik a palesztínok is, mert ide érkeznek a ciszjordániai minibuszok az ottani munkát keresőkkel. Ezért aztán az utóbbi 4 évben hatszor robbantottak ezen a környéken a „neve saanan” nevű negyedben, és mindig több vendégmunkás is áldozatul esett. Az utóbbi öt évben Izraelben 12 román állampolgár vesztette ily módon életét.

Shiri Zsuzsa ( Jeruzsálem)

hvg.hu

Comments are closed.