Forrás: MNO

Teljes pénzügyi összeomlás

2006. április 21. 12:53

MNO-összeállítás – Udvardy Zoltán

Még meg sem született a palesztin állam, területének 90 százalékát Izrael ellenőrzi, de máris pénzügyi csőd fenyegeti a Hamász-kormány ellen hozott szankciók miatt. Az ENSZ legutóbbi jelentése szerint egymillió ember érintett a válsághelyzetben. „Második Szomália” alakulhat ki a megszállt területeken.

Már az iszlámista mozgalom januári győzelme előtt komoly adósságot halmozott fel a Palesztin Hatóság, ám a helyzet azóta drámaian megváltozott: az Egyesült Államok és az Európai Unió egyaránt befagyasztotta segélyforrásait.

A palesztin hivatalnokok fizetését így nem sikerült folyósítani, az iskolákban és kórházakban jellemzővé vált, hogy az ott dolgozók már be sem mennek munkahelyükre. A középületeket fegyveresek foglalták el, akik elmaradt fizetésük miatt tiltakoznak. Izrael ugyanakkor nem hajlandó visszatéríti a megemelt vámilletékekből származó bevételt a Palesztin Hatóságnak.

Az ENSZ legutóbbi jelentése szerint egymillió ember, így Ciszjordánia és a Gáza övezet palesztin népessége érintett a válsághelyzetben. Az amerikai és európai segélyek befagyasztása 607 millió dolláros évi veszteséget jelent a Palesztin Hatóság számára, melyet így teljes pénzügyi összeomlás veszélyeztet – áll a jelentésben, mely több mint 152 ezer főre teszi a testület alkalmazottainak számát Izrael által megszállt területeken. Annak ellenére, hogy a Hamász-kormány számos ígéretet kapott arab és muzulmán országok, különösen Irán részéről, a kilátásba helyezett pénzügyi segítségek egyrészt késlekednek, másrészt nem képviselnek olyan összeget, amely képes volna az üres államkassza hiányait fedezni.

Nincs kit lefizetni, mert pénz sincs

A választások előtt Ismail Haníje, a Hamász miniszterelnöke az életszínvonal javítását ígérte, melyet az elharapózott korrupció leküzdése által kívánt elérni. Ma arra szólít fel, hogy a palesztinok álljanak ellen a törvényesen megválasztott kormányra nehezedő nyomásnak, ha kell, „sóval és olajbogyóval” húzva ki a vészes időket. Omar Abdelrazek palesztin pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy csak azért nem állt elő bankcsőd, mert ehhez sincsenek meg a pénzügyi alapok.

Hozzátette, hivatalnokainak semmit nem ígérhet a várható időpontról, mikor kapják meg fizetésüket. Eddig 640 millió dollár követelést támaszthatna a Palesztin Hatóság a támogatást folyósító bankok felé, ám azok a nemzetközi pénzügyi blokád miatt nem képesek teljesíteni kötelezettségüket. Abdelrazek kijelentette: „egy új Szomália” alakulhat ki a palesztin területeken, ha nem érkezik sürgős pénzügyi beavatkozás.

Ezzel egybecseng az ENSZ ügynökségeinek vélekedése, melyek súlyos humanitárius válságtól tartanak a palesztin-lakta területeken. Az ellenzékbe szorult Fatah mozgalom szóvivője, a korábban Izraellel folytatott tárgyalásokat vezető Száeb Erakat úgy véli: a nemzetközi nyomás, amely kollektív büntetést alkalmaz, épp az ellenkező hatást éri el, hiszen nem csillapítja, hanem felerősíti a szélsőséges mozgalmakat.

A palesztinok legfőbb támogatója az Európai Unió, amely évi mintegy 500 millió euróval támogatta a megszállt területeken élő népet. Washingtonnal együtt arra próbálják rávenni az iszlámistákat, hogy ismerjék el Izrael államot és vessenek véget az erőszak alkalmazásának. Európa nem támogatja egyhangúlag ezt a politikát, Jacques Chirac francia elnök például minapi, egyiptomi látogatásán igazságtalannak és humanitárius szempontból elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy politikai vitában „a palesztin néppel fizettessék meg a számlát”.

AFP, La Croix

Comments are closed.