Forrás: HVG

Jobbára vihart kavart Ursula von der Leyen német kereszténydemokrata családügyi miniszter azzal a tervével, hogy a két nagy németországi egyházzal együtt szövetséget hoz létre a nevelés érdekében.

Von der Leyen elképzelése szerint a szövetségnek az értékközvetítést kellene szolgálnia a gyerekek számára. A hétgyermekes miniszter-asszony keresztény elképzelések alapján akar kidolgoztatni alapelveket az értékalapú családi és óvodai nevelés számára. A magánkézben lévő németországi óvodák többségét vagy a katolikus, vagy a protestáns egyház kezeli.

Ursula van der Leyen berlini sajtóértekezletéhez megnyerte a németországi protestáns és a katolikus egyház két vezéralakját, Margot Ka:ssmann hannoveri püspököt és Georg Sterzinsky berlini kardinálist. Von der Leyen egyebek között azt fejtegette, hogy „kultúránk keresztény alapokra épül”, a német alkotmány is

túlnyomórészt keresztény értékekből táplálkozik, az óvodák, napközik

feladata az is, hogy hassanak a „belső szegénység”, a „lelki szegénység” ellenében.

A tervvel szemben a legelső ellenvetés az volt, hogy kihagyták belőle a többi felekezetet, például a zsidókat, a muzulmánokat. Von der Leyen szerint később a többiek is csatlakozhatnak, „az ajtó nyitva áll”, különben pedig nincs sok kimondottan muzulmán óvoda Németországban. A Financial Times Deutschland pénteken „meglehetősen nagyképűnek” találta azt az elképzelést, hogy például a másik ember tiszteletére, a megbízhatóságra, a bizalomra való nevelés csak a

keresztény értékközvetítésre lenne jellemző. A gazdasági-pénzügyi napilap az egész vállalkozást „PR-gegnek” találta, „a keresztényiséggel átitatott nevelési szövetség hamarosan a jelentéktelenségbe fog süllyedni”.

A Zöldek Pártjának parlamenti frakcióvezetője, Renate Künast sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy „nagy egyházak hagyták magukat eszközként felhasználni Von der Leyen miniszter-asszony show-rendezvényéhez.” A szövetség nem alkalmas komoly oktatási reformra, mert fontos szövetségesek hiányoznak, az értékközvetítés pedig sokkal átfogóbb valami vallási értékek továbbadásánál – mondta Künast.

Marianne Demmer, az oktatási és tudományos dolgozók szakszervezetének alelnöke azt szögezte le, hogy „Németország világi állam, amelynek értékrendszere az egyetemes emberi jogokra épül.” A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vallásügyi szakértője, Hans-Michael Goldmann megállapította, hogy „más vallások megsértése” az, ha a nevelés alapjaivá a keresztényi értékeket akarják megtenni. „Az egyháznak nincs transzmissziós monopóliuma az oktatási értékek felett. A gyerekeket emancipált és felelősségtudó polgárokká kell nevelni” – közölte.

MTI

Comments are closed.