Forrás: HVG

Több százezer forintos jutalommal honorálta egy szélsőjobboldali portál egyik olvasójának, hogy felfedte személyes adatait annak a férfinak, aki egy március 15-ei ünnepségen szájon vágott egy kislányt, majd letépte kokárdáját. A portál közzétette a „kislányverő zsidó” adatait, s azt javasolja olvasóinak, hogy kívánjanak jobbulást a „zsidó úriembernek”, ha kapcsolatba lépnek vele.

„Ezt a zsidót össze kell verni, meg kell alázni, ki kell herélni. Azért, hogy a fajtája végre észbe kapjon: ez itt nem az ő országa. Az még nem jött el, és nem is fog. (…) Te nagypofájú, mocskos zsidó! Fel fogjuk forgatni utánad egész Budapestet! Megtalálunk, ha a föld alá bújsz is, és leverjük a veséd! (…) Szerzünk egy szép, hosszú nemzetiszín szalagot, arra fogunk fellógatni. Úgy, ahogy még a nagyapádat se „56-ban, mert neki csak egy sima kötél jutott. Ugyanúgy a szádba tömjük az összes pénzedet, mint akkor neki. És a varjú se fog károgni utánad, az biztos.”

Az idézet mondatokat a szélsőséges nézeteiről ismert Tomcat írta blogján egy március 18-ai bejegyzésében, néhány nappal azután, hogy március 15-én, a Múzeumkertnél rendezett ünnepségen egy fiatalember letépte a kokárdát egy tinédzser korú kislányról, miközben arcon vágta. A Jobbik Magyarországért Mozgalom ismeretlen tettes ellen nyomban feljelentést tett, de nyomozás nem indult. Ekkor Tomcat és a szintén szélsőjobboldali Kuruc.info internetes portál úgy döntött: ha a rendőrség nem nyomoz, az internetezők segítségével majd ők kiderítik, ki az illető. Mindezt motiválandó, Tomcat és egy barátja 100 ezer forintot ajánlott fel annak, aki beazonosítja a „szemét zsidót”. Mivel az esetet a Hír Televízió kamerája megörökítette, az internetre felkerült a férfi arcképe.

Látták a focimeccsen

A gépezet beindult. A fiatalembert egy április 2-ai MTK-Ferencváros labdarúgó mérkőzésen felismerték, ám ő a közelben álló rendőröktől kért segítséget, akik bevitték a rendőrkapitányságra, így eltűnt üldözői szeme elől. Közben azonban a beígért vérdíj is emelkedett: a Kuruc.info olvasóinak felajánlásával már 360 ezer forintot kínáltak a kokárdatépő fiatalember nevéért.

Az embervadászat a rendőrség figyelmét sem kerülhette el. Tomcat blogja szemet szúrt a Budapesti Rendőr-Főkapitányság (BRFK) bűnügyi osztályának, amely közösség elleni izgatás bűncselekménye miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A rendőrség Tomcat blogjának feltételezett internetszolgáltatóját próbálta rábírni arra, hogy távolítsa el szervereiről a rasszista, antiszemita weboldalt, ám mint kiderült: Tomcat webszájtja szlovákiai szerveren fut, így még bírósági végzéssel sem lehetne azt eltávolíttatni. Idővel a blogger paranoiás bejegyzéseinek száma is nőtt. Tomcatnak meggyőződése – mint ahogy az blogjából kiderül -, hogy a BRFK-tól a titkosszolgálatokig mindenki rá van állítva, dilettáns, „balfék” nyomozók követték, telefonját lehallgatják – csak azért, hogy a „kislányverő zsidónak” ne essen bántódása.

Név, lakcím, fotó

Két nappal ezelőtt a Kuruc.info elérte célját. Megvan a kislányverő zsidó neve címmel közölt cikkében közzétette a keresett személy nevét, lakcímét, vezetékes telefonszámát, arcképét. A nyomravezető pedig az őt megillető 360 ezer forintot felajánlotta a kislány családjának, aki a Kuruc.info tájékoztatása szerint nyomorog. „Aki pedig kapcsolatba lép a zsidó „úriemberrel”, kívánjon jobbulást neki!” – javasolják a szerzők. Jóllehet a cikkben a szerzők nem szólítják fel olvasóikat arra, hogy büntessék meg a férfit, Tomcat bejegyzéseiből (pl.: „Ezt a zsidót össze kell verni, meg kell alázni, ki kell herélni!”) kiderül, milyen célt szolgálhatnak az adatok, illetve azok közzététele.

Felmerül a kérdés, hogy a Kuruc.info az adatok nyilvánosságra hozásával követett-e el bűncselekményt. A hvg.hu által megkérdezett jogász szerint nem. „Se a neve, sem a telefonkönyvből is beszerezhető adatainak közzététele, sem az, hogy jobbulást kívánnak neki, nem bűncselekmény. Utóbbi legfeljebb a veszélyes fenyegetés szabálysértése, de ez gyenge lábakon állna a bíróságon” – mondta Zsdrál Petra jogász. Ugyanakkor – mint mondja – ebben a kontextusban mindez sérthet személyiségi jogot, de ez csak polgári jogi kategóriában mérhető, a Btk-t nem meríti ki.

A sokak haragját kivívó férfit nem sikerült utolérnünk, úgy tudjuk, jelenleg külföldön van. Információink szerint ugyanakkor nem áll rendőri védelem alatt. Az ügyben megkerestük a Kuruc.infót, amelynek főszerkesztője, Molnár Balázs nem kívánt nyilatkozni.

hvg.hu

Comments are closed.