Forrás: MA

Adolf Hitler német politikus, a Német Nemzetiszocialista Munkáspárt (NSDAP) vezetője, német „Führer” és birodalmi kancellár 1889. április 20-án született Ausztriában és 1945. április 30-án hunyt el Berlinben.

2006.04.20 06:30 wikipedia.hu

Politikusi pályáján rendkívüli szónoki képességei is segítették. A világtörténelem egyik legnagyobb jelentőségű és legnegatívabb megítélésű vezetői közé tartozik. Németországban az általa megalapított III. Birodalom (1933-1945) nemzetiszocialista diktatúrája alatt valamennyi ellenzéki pártot betiltotta, az ellenzék tagjait pedig üldözte. Kísérlete egy Nagy-Németország létrehozására, először Ausztria annexiójával (Anschluss), majd Csehszlovákia és Lengyelország lerohanásával a II. világháború kitörésének egyik fő oka volt Európában.

Birodalmának csúcspontján hadigépezete ellenőrzése alatt tartotta a kontinens nagy részét. Kormánya hajtotta végre a Holokausztot, melynek során körülbelül 6 millió zsidó, szláv, cigány és más nemzetiségű vesztette életét. Szándéka egy ezer éven át tartó birodalom létrehozására kudarcot vallott, és a szovjet Vörös Hadsereg által körbevett földalatti bunkerében öngyilkos lett.

Comments are closed.