Forrás: Híradó

Megjelent Moshe Hershko kötetének második, kibővített változata

A karcagi zsidók történetét mutatja be Moshe Hershko most ismét megjelent könyve. Az író komoly kutatómunkát végzett. Karcagi rokonok segítségével kigyűjtötte a városi magisztrátus jegyzőkönyveiből a zsidókra vonatkozó összes adatot. A kötet fotókkal, levelekkel, és névsorral mesél a múltról.

A kötet bemutatóján jelen volt a szerző idősebbik fia, aki azzal ajánlotta édesapja művét a magyar olvasók figyelmébe, hogy a múlt megismerése szebb jövőt biztosíthat. A könyv első kiadása 1977-ben Jeruzsálemben jelent meg. A második, magyarországi kiadása, amely kibővült a város zsidóságának háború utáni történetével, most látott napvilágot.

„Amit a könyvben leír, az főleg honvágyból történt, mert akkor már nyugdíjban volt. Izraelben élt 25 éve, de az emlékek állandóan feljöttek. És akkor megírta ezt a könyvet, de nemcsak emlékezetből, hanem dokumentális anyagot szerzett be a család segítségével.”

A karcagi tanító történetét és életét nemcsak Magyarországon, hanem Izraelben is nagy elismerés övezi. Moshe Herskho önéletrajzi írása a közeljövőben magyarul is megjelenik.

Híradó

Comments are closed.