Forrás: Híradó

A francia elnök szerdán kijelentette, hogy „humanitárius okokból” híve a palesztin népnek nyújtott pénzügyi támogatás fenntartásának

A Hamász szélsőséges muzulmán fegyveres csoport vezette palesztin kormány üdvözölte csütörtökön Jacques Chirac francia elnök kijelentéseit a palesztinoknak szánt segélyek fenntartásáról.

„Úgy véljük, jó álláspontról van szó, amely pozitív orientációt tükröz – jelentette ki a palesztin kormány szóvivője, s hozzátette: – Reméljük, hogy ez a megközelítés a palesztin népnek nyújtott segélyeket leállító, a politikai kapcsolatokat megszakító Európa álláspontjának változásában nyilvánul majd meg.”

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy Franciaország „mindig pozitívan foglalt állást a palesztin ügy mellett”.

Chirac elnök szerdán, kairói látogatása során kijelentette, hogy „humanitárius okokból” híve a palesztin népnek nyújtott pénzügyi támogatás fenntartásának, és úgy vélekedett, hogy „politikai ügyetlenség megfizettetni a palesztin néppel” a Hamász hatalomra jutását.

Úgy vélekedett, hogy e segélyek nyújtásának „módozatait ki kell dolgozni”, s erről tárgyalni fog a jövő héten Párizsban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Az Európai Unió, akárcsak az Egyesült Államok, felfüggesztette közvetlen pénzügyi segélyeit a Palesztin Hatóságnak a Hamász választási győzelmét követően. Azt követelik, hogy a szélsőséges mozgalom mondjon le a fegyveres harcról, és ismerje el Izraelt.

AFP/MTI/hirado.hu

Comments are closed.