Forrás: Híradó

Haníje gratulált Prodi győzelméhez, és segítséget kért ahhoz, hogy a Nyugat oldja fel az új palesztin kormányt sújtó pénzügyi és diplomáciai zárlatot

Romano Prodi, az olasz balközép erők vezetője telefonon beszélt szerdán Iszmáil Haníje palesztin miniszterelnökkel, aki gratulált Prodinak az olaszországi választásokon aratott győzelemhez.

Prodi az Európai Unió első olyan magas rangú politikusa, aki beszélt a radikális iszlámista Hamász mozgalom által delegált miniszterelnökkel.

A nyugati kormányok hallani sem akarnak arról, hogy kapcsolatba lépjenek Haníjével, mivel a Hamász nem hajlandó elismerni Izraelnek a létezéshez való jogát. A beszélgetés tényét Prodi és Haníje hivatala is megerősítette.

A beszélgetés során Prodi emlékeztette Haníjét, hogy a Palesztin Hatósággal való nemzetközi párbeszéd elképzelhetetlen három alapvető feltétel teljesülése nélkül.

Megismételte, hogy a Hamásznak le kell mondania a terrorizmus minden formájáról, el kell ismernie Izrael államot, valamint el kell fogadnia az összes eddig megkötött izraeli-palesztin békemegállapodást.

Haníje segítséget kért az olasz politikustól ahhoz, hogy a Nyugat oldja fel az új palesztin kormányt sújtó pénzügyi és diplomáciai zárlatot. Hozzátette, hogy a Palesztin Hatóság nyugalmat és valódi békét akar a térségben, az izraeli megszállás felszámolása és a palesztinok jogainak figyelembe vétele mellett.

MTI/AFP/dpa/hirado.hu

Comments are closed.