Forrás: Magyar Rádió

A csütörtökön nyíló könyves ünnepen részt vesz Jorge Semprún és Csingiz Ajtmatov is.

A magyar könyvszakma hosszú évek óta egyenletes növekedési pályán van, és a tavalyi év különösen sikeres volt – mondta Szakonyi Péter, a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál sajtófőnöke szerdán.

A csütörtökön nyíló négynapos könyves ünnep beharangozó

tájékoztatóján elhangzott: 13 ezer cím jelent meg Magyarországon

2005-ben, ez majdnem 1800-zal több, mint egy évvel korábban, és a

megelőző évek átlagánál is magasabb. A nyomott könyvek példányszáma 41 millióra emelkedett a megelőző év 32 milliója után. A csúcs 1989-hez kötődik, 108 millió példánnyal, de a rendszerváltás előtt az árak még nem voltak megfizethetetlenül magasak – jegyezte meg a sajtófőnök. Abszolút csúcs viszont, hogy a könyvszakma árbevétele tavaly 62,7 milliárd forintra nőtt – tájékoztatott.

Zentai Péter László, a fesztivál igazgatója arról szólt, hogy Európa és a világ egyik legjelentősebb nyelvterületének, a spanyolnak a kortárs irodalma és könyvkiadása vendégeskedik az idei fesztiválon; Spanyolország és a világ egyik nagy alkotója, Jorge Semprún lesz a díszvendég. Egy szekérderék remek könyv jelzi a spanyol irodalom jelenlétét – fogalmazott, a többi között Federico García Lorca, a katalán Jaume Cabré és a kubai származású Zoé Valdés nevét említve. A filmek szerelmesei is örülhetnek, hiszen a neves rendező,

Pedro Almodóvar naplója is megjelenik.

Jorge Semprún mellett sokan – mint mondta – „gyermekkori

szerelmükként” várják a XX. századi irodalom meghatározó alakját, a

fesztivál „másik díszvendégét”, Csingiz Ajtmatovot. A kirgiz író Az

örök menyasszony című készülő regényének kéziratával érkezik a

magyar fővárosba.

Varsó és Prága után Budapesten is bemutatkozik az először a

Lipcsei Könyvvásáron megrendezett Berliner Zimmer. A német standon nyíló irodalmi kávéház műsorában tizenhárom berlini kötődésű szerző olvas fel friss műveiből. A magyar irodalom és könyvkiadás sok mindent köszönhet a német kultúra közvetítésének és a német könyvkiadás kisugárzásának, „valószínűleg nem lenne Nobel-díjasunk, ha a német közönség fel nem fedezte volna újra Kertész Imre csodálatos regényét, a Sorstalanságot” – mondta.

Zentai Péter László közölte: a könyves seregszemle idén is a kerek születésnapjukat ünneplő jeles magyar írók Születésnapi Irodalmi Szalonjával zárul. Köszöntik többek között a 90 éves Méhes Györgyöt, a 80 éves Lakatos Menyhértet, a 70 éves Bodor Ádámot, Lázár Ervint, Székely Magdát, továbbá a vendégek között lesz a 60 éves Bereményi Géza és Spiró György, valamint az 50 éves Békés Pál.

A Budapest Kongresszusi Központ három szintjén és a főbejárat

előtti sétányon 550 könyves műhely mutatja be kiadványait; 45-50

ezer különböző könyv, köztük 300, a fesztiválra időzített újdonság

sorakozik majd a standok polcain.

MR

Comments are closed.