Forrás: Index

Index

Az amerikai nagykövetség 1979-ben elfoglalt teheráni épületében toborzott öngyilkos merénylőket egy iráni terrorcsoport. A magát függetlennek valló, de a vallási vezetők házi erőszakszervezetének a támogatását élvező csoport minden zsidót célpontnak tart.

Izraeli, amerikai és brit célpontok elleni merényletekre toborzott öngyilkos robbantókat egy a teheráni kormány támogatását élvező, bár magát függetlennek tartó iráni szervezet, írja a Guardian. A Globális Iszlámista Kampány Mártírjainak Emlékbizottsága nevű szervezet leginkább Nagy-Britanniából vár jelentkezőket, mivel brit útlevéllel viszonylag könnyű Izraelbe utazni.

Elüldöznék a zsidókat

A szervezet rendszeresen tart toborzógyűléseket az 1979-ben elfoglalt amerikai nagykövetség teheráni épületében. Itt a jelentkezők megjelölhetik, hogy elsősorban izraeli, amerikai vagy brit célpontok ellen szeretnének öngyilkos akciót végrehajtani, de jelentkezhetnek Salman Rushdie megölésére is.

„Első számú célpontunk Izrael. Minden zsidó célpont, legyen civil vagy katona. Az (Izrael) a mi földünk, ők meg rossz helyen vannak. Az ő kötelességük, hogy családjuk biztonságáról gondoskodjanak és elmenjenek” – nyilatkozta Mohamad Szamadi, a szervezet szóvivője a Guardiannak.

A brit nagykövetség a szervezet elítélését követelte az iráni kormánytól. A diplomaták szerint ugyanakkor a csoport valójában nem jelent komoly fenyegetést, toborzásai inkább afféle aláírásgyűjtési akciók.

Brit útlevélre hajtanak

A bizonyíthatóan a Köztársasági Gárda, a keményvonalas vallási vezetők házi erőszakszervezetének a támogatását élvező csoport eddig állítása szerint 52 000 önkéntest toborzott, akiknek a 30 százaléka nő. Az önkéntesek Szamadi szerint könnyedén szerezhetnek brit útlevelet, amivel aztán beutazhatnak Izraelbe. Példaként a két brit állampolgárságú iráni, Mohammed Hanif és Omar Sharif esetét hozta fel, akik 2003-ban Tel Avivban robbantottak fel egy bárt. Sharif elmenekült a robbantás előtt, holttestét a Földközi-tengerből halászták ki.

Szamadi szerint csak az izraeli polgárokkal szemben kíméletlenek, brit városokban nem akarnak robbantani. Az amerikaiak és a britek elleni akciókat Irakban tervezik végrehajtani.

Bár Szamadiék akciója előtt pár órával követtek el öngyilkos merényletet Tel Avivban, az izraeli szakértők szintén jelentéktelennek tartják a csoportot. Mint mondták, semmi sem bizonyítja, hogy a csoportnak bármilyen izraeli támadáshoz köze lenne.

Comments are closed.