Forrás: Hírtv

Két magyar nemzetiségű áldozata van a hétfői izraeli öngyilkos merényletnek, amelyben a támadón kívül kilencen vesztették életüket, és mintegy hatvanan megsebesültek. A tel-avivi robbantást követően fokozott készültségbe helyezték az izraeli rendőrséget, mert újabb akcióktól tartanak.

Az izraeli ügyvezető kormány úgy döntött, nem hajt végre megtorló akciót a Hamász-kabinettel szemben.

Két romániai magyar áldozata van az izraeli robbantásnak. Az 50 éves Boda Piroska és a 48 esztendős Besenyei Rozália az izraeli Natanjában idősgondozóként dolgozott. Húsvéti szabadságukat töltötték Tel-Avivban a merénylet idején. Rajtuk kívül hét izraelit ölt meg a 21 éves palesztin merénylő egy tel-avivi gyorsétteremnél. A halottak egy részét már eltemették. Mintegy 60 sérültet kórházban ápolnak.

Az izraeli kabinet a hamász vezette palesztin hatóságot okolja a történtekért.

„Nemhogy nem akadályozzák meg a terrorista akciót, de még csak el sem ítélik azt. Ehelyett burkolt üzeneteket fogalmaznak meg az ellenállás jogáról” – vélekedett az izraeli kormányszóvivó.

A palesztin kormány szerint a palesztin nép elnyomása váltja ki az emberekből ezeket a – szerintük – „önvédelmi” akciókat.

„Az erőszak ördögi körét csak úgy lehet megszakítani, ha az izraeliek abbahagyják a megszállást és a palesztin célpontok elleni támadásokat” – közölte a palesztin miniszterelnök.

Az izraeli kormány kedden úgy döntött, hogy egyelőre nem válaszol katonai akcióval. Hírek szerint azonban a határellenőrzéseket szigorították, az izraeli biztonsági erőket fokozott készültségbe helyezték. A öngyilkos merénylő fiú ugyanis a halála előtt készült videofelvételen közölte: sok palesztin készül hasonló akcióra. Dzsenin térségében egy razzia során 30 palesztint vettek őrizetbe, többek között a merénylő apját és fivérét.

(If)

Comments are closed.