Forrás: Híradó

Nem menekültünk! Tíz, még versenyben lévő politikus győzködött bennünket a Kedd 21 stúdiójából, hogy miért szavazzunk rájuk vasárnap.

A műsorvezető Baló György, a következő páros páros pedig:

– Budapest 19-es választókerületében, a XIII. kerületben a legtöbb szavazatot a szocialista Szanyi Tibor gazdasági államtitkár kapta, 48,36 %-al, míg ellenfele, a fideszes Kosztolányi Dénes a szavazatok 28,17 %-át kapta. A harmadik helyezett szabaddemokrata jelölt Horn Gábor, aki időközben visszalépett a szocialista jelölt javára, a voksok 16,79 %-át szerezte meg. A részvételi arány 74,24 % volt. Szanyi Tibor és Kosztolányi Dénes vitája következik. Az első forduló után Szanyi Tibor 5872 szavazattal vezet Kosztolányi Dénes előtt.

Mv.: – Kérem szépen foglaljon helyet, érezze jól magát. Államtitkár úr, nyitó kérdésnek, ön már volt államtitkár a Mezőgazdasági Minisztériumban, tudom, hogy bonyolultabb és hosszabb a neve, most a Gazdasági Minisztériumban. Mihez ért ön igazán?

Szanyi Tibor, MSZP: – Mindkét tárcánál gyakorlatilag ugyanazt csináltam, sőt még hozzáteszem, hogy ellenzéki időszakban is ugyanazt csináltam, az európai ügyekkel foglalkoztam. Tehát a magyar mezőgazdaság európai beillesztésén és hát itt a Gazdasági Minisztériumban is elsősorban az európai projektek környékén vannak kompetenciáim.

Mv.: – Kosztolányi úr, XII.-ből a XIII. kerületbe, nem egy római szám a különbség a két kerület között, ugye? Eddig a XII. kerületben volt.

Kosztolányi Dénes, Fidesz-KDNP: – De előrelépés, egy. A 18-as körzetből a 19-be, a XII. kerületből a XIII. kerületbe. Jól látja Baló úr, a XII. kerületben minden rendben van. Budai oldalon egy vezető kerület. Azt szeretném, ha a XIII. kerület is pesti oldalon a legjobbak közé tartozna.

Mv.: – Ehhez minek kell történnie?

Kosztolányi Dénes, Fidesz-KDNP: – Együtt kell dolgoznunk az önkormányzatban és a parlamentben is.

Mv.: – De hát mégis konkrétan, gyakorlatban minek kellene történnie? Ha úgy tetszik, mi az ön képviselői programjának a legfontosabb része, ami a kerületet illeti?

Kosztolányi Dénes, Fidesz-KDNP: – A kerületben el szeretném érni, hogy a rakpartot tovább építsük, hogy messze északon bonyolódjon a forgalom. További tervem az a kerülettel, hogy a kerülethez közigazgatásilag hozzátartozó Margitszigetet végre ott Dráva utca magasságában kösse össze egy gyalogos híd, amin biciklizni is lehet. József Attila Színház felújítása szerepel a programomban és szeretném, hogy ha egy zsidó kulturális centrum alakulna ki abban a tradícionális városrészben, amit Új Lipótvárosnak hívunk.

Mv.: – Képviselő úr, felvállalja ezt?

Szanyi Tibor, MSZP: – Hát ennek egy részét természetesen fel lehet vállalni, hiszen például ez a gyaloghíd ez egy bő másfél évtizedes elképzelés. Ezt nagyon sokan már megálmodták. Tehát én azt gondolom, hogy ez nem lehet egy politikai küzdelem tárgya.

Mv.: – Mennyibe kerül vagy miért nem lett belőle semmi?

Szanyi Tibor, MSZP: – Biciklis híd, gyaloghíd, nyilván ez a magyar, vagy a budapesti közlekedésben túl nagy jelentősége nincs. Az emberek közérzetét tudja javítani. Úgy gondolom egyébként, hogy ez egy olyan 3-4 milliárd forintos ügy mindenképpen alaphangon.

Mv.: – Rakpart?

Szanyi Tibor, MSZP: – Hát a rakpart az egy fővárosi projekt, ezt tudjuk. Ott is rengeteg kiadással kell szembenéznünk. Ez a terv is egyébként én azt gondolom a múlt század közepe óta egy álom. Valójában most, hogy a Duna parti telkeknek a sorsa is rendeződött, rengeteg befektető érkezett a kerületbe, velük most már valószínűleg lehet olyan megállapodást kötni, hogy részt vállaljanak ezekben a dolgokban.

Mv.: – Itt folyik Budapest legnagyobb ingatlan beruházása ebben a kerületben. Ez tetszik, nem tetszik, jó, nem jó?

Kosztolányi Dénes, Fidesz-KDNP: – Ez természetesen jó, csak nem minden az építkezés. A várost üzemeltetni kell, az infrastruktúrát meg kell teremteni minden egyes nagyobb építkezéshez. Én szeretném megerősíteni a hagyományos területeken a társasházak jogi helyzetét. Szeretném elérni azt, amit kidolgoztam a parlamentben, hogy jogi személyiséget kapjanak a társasházak és ezzel jobban részt tudjanak venni a gazdasági életben.

Mv.: – Erre ön reagálhat. B, mondhat valamit, amit nagyon szeretne megvalósítani és ami eddig nem hangzott el?

Szanyi Tibor, MSZP: – Nos, azért itt a kerület történelméhez tudni kell, hogy a magyar demokrácia történelme óta itt a jelenlegi koalíció pártjai voltak mind az önkormányzati, mind az országgyűlési képviselői választások nyertesei és ez a kerület lássuk be, az országos körülményekhez képest nagyon rendben van. Rengeteg cím, például az idősbarát önkormányzat cím, például a legdinamikusabban fejlődő kerület …

Mv.: – Kosztolányi úr azt mondta, hogy úgy kéne rendbe tenni, ahogy a XII.-ket.

Szanyi Tibor, MSZP: – Hát én nyilván nem akarom bántani a XII. kerületet, ezzel együtt a nagyvilág, Magyarország általában el szokta ismerni azokat az eredményeket, amik pédául a XIII. kerületben vannak. Jelzem, csak egy adat, lényegében nincs munkanélküliség. Azért ez fontos.

Mv.: – Ön kezdi a párbajt, parancsoljon.

Szanyi Tibor, MSZP: – Nyilván az udvariasság is arra ösztökél, hogy kerüljük a helyi témákat. Sokkal inkább arra lennék kíváncsi, ami a Fidesz eddigi kampányában számomra mindenképpen elsikkadt. Mi a viszonya a Fidesznek az európai pénzek felhasználását szolgáló nemzeti fejlesztési tervhez, hiszen a nemzeti vitából kimaradt, illetve az euro bevezetéséhez, mi a viszony?

Kosztolányi Dénes, Fidesz-KDNP: – Nagy gond, hogy az MSZP-SZDSZ pont azzal a nemzeti tervvel kampányolt, amit tulajdonképpen kormánypénzen dolgoztak ki. Ezen nem csodálkozom, mert önálló kampányban önálló tervet nem tudott produkálni a Medgyessy-Gyurcsány kormány. Az elmúlt négy év Tibor azzal telt el, hogy önök mindig visszamutogattak az Orbán-kormányra, arra a négy évre, ami alattunk történt, de sem a Medgyessy két éve alatt, sem a Gyurcsány úr két éve alatt nem történt tulajdonképpen semmi.

Mv.: – Bocsásson meg, én tudom, hogy ezt vitatják, hogy kié ez a terv tulajdonképpen.

Kosztolányi Dénes, Fidesz-KDNP: – Igen, erősen vitatjuk.

Mv.: – De attól még tegye meg, hogy megpróbál a kérdésre is válaszolni, arra a kérdésre, hogy mit gondolnak önök erről a tervről, meg az euro bevezetéséről?

Kosztolányi Dénes, Fidesz-KDNP: – Hát az euro bevezetéséről majd a viszontkérdésem, éppen meg akartam kérdezni, hogy Szanyi úr mennyiben érzi magát személy szerint felelősnek abban, hogy az euro bevezetése olyan távoli időpontra csúszott már ki, hogy azt már nem is vállalják a kampányban, hogy „13, vagy „14, vagy „15. Tulajdonképpen én azon csodálkozom, hogy Szanyi úr két éven keresztül ahogy Baló úr is mondta a mezőgazdasággal foglalkozott, államtitkárkodott, utána Kóka úr kezét nézte, de gyakorlatilag ő személy szerint felelős azért, hogy ilyen magas az államháztartási hiány, hogy Magyarországot ennyire leminősítik a nemzeti pénzintézetek.

Mv.: – Ő személy szerint?

Kosztolányi Dénes, Fidesz-KDNP: – Személy szerint.

Mv.: – Na végre, elkaptuk. Tessék parancsnolni. Ön minden …

Szanyi Tibor, MSZP: – Most nem tudom, hogy van-e időm még a viszont …

Mv.: – Viszontválaszra van önnek is, természetesen fél perc.

Szanyi Tibor, MSZP: – Jó, én ezzel próbálkoznék meg első menetben. Én a viszonyra kérdeztem rá, mert itt a nemzeti fejlesztési terv kapcsán volt a tavasz során egy társadalmi vita, egy kicsit elsikkadt a kampányban, a politikai erők tudtak erről. A Fidesz rendre távol maradt azoktól a konferenciáktól, megbeszélésektől, amelyek erről szóltak. Én ezért kérdeztem, mi a viszony? Tetszik, nem tetszik, mi a viszony?

Mv.: – Jó, ez volt az ön visszakérdése? Ön fog kérdezni, de kénytelen vagyok adni önnek mondjuk 20 másodpercet arra, hogy megválaszolja ezt a két jelentős bírálatot, amit kapott ön, hogy ön mi mindenért felel egy személyben?

Szanyi Tibor, MSZP: – Nos, én ezt nagyon tiszteletben tartom, hogy Kosztolányi úrnak ez a véleménye, de hogy ha úgy vesszük, hogy egy államtitkár egy kormány összteljesítményéért személy szerint is felelős, akkor azt mondom, hogy a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormány teljesítménye büszkén vállalható, több mint vállalható, viszont azok a tételek, amiket Kosztolányi képviselő úr említett, ezek azért igazából államháztartás, ezek soha nem tartoztak az én portfoliómba.

Mv.: – Köszönjük. Kosztolányi úr, ön kérdez.

Kosztolányi Dénes, Fidesz-KDNP: – Azt szeretném tudni Szanyi úr, hogy az euro bevezetéssel kapcsolatosan mi van? Tehát ön azt mondja, hogy az euro pénzek felhasználáséért felelős, ha most nem felelős azért, hogy milyen államháztartási hiány van, akkor ön szerint az euro bevezetése hány évet késik ahhoz képest, amilyen az ország érdeke lenne?

Mv.: – Bocsásson meg, ehhez mondja meg, hogy mi az ország érdeke ön szerint?

Kosztolányi Dénes, Fidesz-KDNP: – Az ország érdeke az lenne, hogy az eredeti elképzelések szerint 2007 és 2008-ban csatlakozhattunk volna az eurozónához.

Mv.: – Egy perc.

Szanyi Tibor, MSZP: – Kétdolog szokott keveredni. Az egyik az az, hogy be kell lépni az euro előszobájába. Onnantól kezdve van két év várakozási idő és utána lehet bevezetni az eurot. Ez a két dátum egyébként sokszor keveredik. Az euro bevezetésének céldátuma továbbra is 2010 és az euro bevezetésének az előkészületei azok megtörténtek és a kormányzati tervezőasztalokon ott vannak, készen vannak azok a menetrendek, amelyek alapján 2008-ban be lehet lépni ebbe a bizonyos előszobába és 2010-be be lehet lépni az euroövezetbe. De hozzáteszem, hogy itt nem az a lényeg, hogy mikor vezeti be egy ország, hanem az, hogy ha kijelölt egy céldátumot, akkor ahhoz adekvált programmal rendelkezik. Ezt az adekvált programot szeptemberben kell egyébként letennünk az Európai Bizottság asztalára.

Mv.: – Bocsásson meg, utolsó kérdés, de miután kiderült, hogy legalábbis Kosztolányi úr véleménye szerint önnek sok köze van ahhoz, hogy az eurot eddig nem vezettük be, ha önön múlik mondjon egy évszámot, amikor euroval fizetünk a közértben?

Szanyi Tibor, MSZP: – 2010.

Mv.: – Viszontválasz, 30 másodperc, parancsoljon.

Kosztolányi Dénes, Fidesz-KDNP: – Hát örülnék, ha ez az ígéret valahogy teljesülne, de az eddigi ténykedése a Medgyessy-Gyurcsány kormánynak sajnos ezt nagyon aláásta ezt a reménykedésünket. Én viszont kerületi szinten abban reménykedek, amit a választópolgárok is azt hiszem, hogy értékelni fognak, hogy jót tesz egy kerületnek, ha van kormánypárti és ellenzéki képviselője. Persze én úgy gondolom, hogy én leszek a kormánypárti képviselő és a Tóth úr a 20-as területen ő pedig az ellenzéki képviselő.

Mv.: – És mi lesz Szanyi úrral?

Kosztolányi Dénes, Fidesz-KDNP: – Hát Szanyi úr talán talál magának munkát a magángazdaságban.

Mv.: – Értem. Köszönjük szépen.

Comments are closed.