Forrás: Magyar Rádió

Egy évvel ezelőtt választották pápává Joseph Ratzinger bíborost. Csendes, de jelentős fordulat történt azzal, hogy XVI. Benedekként ő került Szent Péter trónjára. Nyitás történt több területen is – vélik Vatikán-szakértők.

Egy évvel ezelőtt, 2005. április 19, este fél hat előtt pár perccel szállt fel a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, ezután pedig a Szent Péter bazilika loggiájáról jelentették be, hogy a katolikus egyház új pápája, Joseph Ratzinger bíboros, aki XVI. Benedek névvel ült Szent Péter trónusára.

Megválasztásakor a világsajtó konzervatív döntésről írt a kontinuitás jegyében. Egy év elteltével a Vatikán-szakértők egyetértenek abban, hogy XVI. Benedekkel csendes, de jelentős fordulat történt. Elődjéhez képest a német egyházfő visszafogottabbnak tűnik, kevesebb külföldi programot vállal, de máris egyéni tartalmat adott az új pápaságnak – nyilatkozta a Magyar Rádiónak hazánk szentszéki nagykövete, Erdődi Gábor.

Az első lépés a kúrián belüli reform, a vatikáni bürokrácia leegyszerűsítésének elindítása volt és XVI. Benedek nyitást mutat a Le Fevre püspök alapította szakadár egyház felé a válság megoldásában, az Izraellel való államközi kapcsolatokban, visszatérést a második vatikáni zsinat szelleméhez.

Számos jel a fordulatra, annyira, hogy a Vatikánnal szemben kritikus teológus, Hans Küng is új korszakról beszél. Nem csökkent a pápa népszerűsége sem, 2005. áprilisa óta több mint négymillióan vettek részt a pápai audienciákon.

Egy év telt el XVI. Benedek megválasztása óta, a 80 év alatti pápaválasztó bíborosok, közöttük Erdő Péter és Paskai László is, tavaly április 18-án délután vonultak be a Sixtus-kápolnába és két fekete füst után 19-ike délutánra már megválasztották az új pápát. A konklávéban, amint azóta kiderült, Ratzinger vetélytársa nem az olasz Martini, hanem Bergolio bíboros volt, Buenos Aires érseke. Ő kapta a második legtöbb szavazatot.

Sárközi Júlia (Róma)

Comments are closed.