Forrás: MNO

Egy éve, 2005. április 19-én választotta pápává a bíborosok testülete Joseph Ratzinger bíborost. Ekkor a világsajtó még konzervatív döntésről írt. Ma már a Vatikán-szakértők egyetértenek abban, hogy XVI. Benedek megválasztásával csendes, de jelentős fordulat történt.

Joseph Ratzinger 1927. április 16-án született a bajor Marktl am Inn faluban. Egyházi pályafutása meredeken ívelt felfelé. Fiatalon egyetemi tanár, később zsinati tanácsadó, 1977-ben München és Freising érseke, majd 1981-ben a hittani kongregáció prefektusa lett. Húsz évig szolgált elődje mellett, főkormányzója lett a pápai Bibliai Testületnek, valamint a Nemzetközi Teológiai Testületnek is, s mint e hivatalok viselőjét, II. János Pál fő ideológusának is tartották.Három sikertelen választási forduló után a bíborosok testülete 2005. április 19-én pápává választotta Joseph Ratzinger bíborost. Egy éve, este fél hat előtt pár perccel szállt fel a fehér füst a Sixtus-kápolna kéményéből, majd a Szent Péter bazilika loggiájáról jelentették be, hogy a katolikus egyház új pápája Joseph Ratzinger bíboros, aki XVI. Benedek névvel ült Szent Péter trónusára.

Megválasztásakor a világsajtó konzervatív döntésről írt. Egy év elteltével azonban a Vatikán-szakértők egyetértenek abban, hogy XVI. Benedekkel csendes, de jelentős fordulat történt. Elődjéhez képest a német egyházfő visszafogottabbnak tűnik, kevesebb külföldi programot vállal, de máris egyéni tartalmat adott az új pápaságnak – nyilatkozta a Magyar Rádiónak hazánk szentszéki nagykövete, Erdődi Gábor.

Az első lépés a kúrián belüli reform, a vatikáni bürokrácia leegyszerűsítésének elindítása volt, és XVI. Benedek nyitást mutat a Le Fevre püspök alapította szakadár egyház felé a válság megoldásában, az Izraellel való államközi kapcsolatokban, visszatérést a második vatikáni zsinat szelleméhez.

Nem csökkent a pápa népszerűsége sem, 2005. áprilisa óta több mint négymillióan vettek részt a pápai audienciákon.

(Magyar Rádió, MNO)

Comments are closed.