Forrás: Index

A francia elnök és a szerdai kairói látogatásán őt fogadó egyiptomi államfő egyetért abban, hogy az Irán okozta nemzetközi nukleáris válságot diplomáciai úton kell megoldani, és mindketten ellenzik az Iránban esetlegesen történő katonai beavatkozást, mert az szerintük megingathatná a Közel-Keletet, de az egész világot is.

„A Közel-Kelet és valószínűleg az egész világ destabilizálódásának elkerülése végett fel kell tárnunk a diplomácia adta minden megoldási lehetőséget” – jelentette ki Jacques Chirac francia elnök egyiptomi kollégájával, Hoszni Mubarakkal közös sajtóértekezletén.

Abban is egyetértenek, hogy a világ vezetőinek „meg kell találniuk a palesztinok segélyezése folytatásának módjait”, dacára annak, hogy az Izraelt el nem ismerő, radikális Hamász alakította meg az új palesztin kormányt. Mubarak szerint a palesztinok segélyezésének folytatása alapvető feltétele a térség békéjének.

Chirac – akinek elnökként ez a hetedik egyiptomi látogatása – elmondta, hogy a palesztinok segélyézesétől kezdve, az iráni atomválságon át a szíriai-libanoni konfliktusig egyetért Mubarakkal a közel-keleti kérdésekben, és támogatja Egyiptomot abban a törekvésében, hogy megteremtse a térség stabilitását, elérje annak tömegpusztító fegyverektől mentessé tételét. Leszögezte, hogy Libanonnak teljesen szuverén, a szíriai befolyástól mentes országgá kell válnia.

Mubarak kijelentette, hogy Iránnak, csakúgy, mint Izraelnek, le kell mondania az atomfegyverekről.

Comments are closed.