Forrás: Origo

Bírálta a Hamász vezette új palesztin kormányt a török külügyminiszter szerdán, amiért nem ítélte el a hét eleji tel-avivi öngyilkos merényletet. A hétfői robbanásban kilenc izraeli halt meg, több tucatnyian megsebesültek.

„A palesztin kormánynak is el kellett volna ítélnie a legutóbbi Izrael elleni támadást, (…) ez nagyszerű lehetőség lett volna a megoldásra” – mondta Abdullah Gül a CNN-Türk tv-csatornán az izraeli-palesztin konfliktusra utalva.

Gül azt is kijelentette: azt várta a Hamásztól, hogy mérsékeltebb lesz hatalomra jutása után. „Amikor a legradikálisabb csoportok kerülnek hatalomra, a hatalommal járó felelősség hatására cselekedeteik mérsékeltebbek, realistábbak lesznek. Aggodalommal figyeljük (a fejleményeket), mert ennek az ellenkezője történik” – mondta.

Ankarát nemrégiben bírálatok érték, amiért fogadott egy külföldön élő Hamász-vezetőt. Az Egyesült Államok és az Európai Unió – amelynél Törökország tagságra pályázik – terrorista szervezetnek tekinti a palesztin választásokon győztes Hamászt. Törökország gyakran mint az arab világ és Izrael közötti közvetítőt tünteti fel magát, és szoros történelmi és katonai kapcsolatok fűzik Izraelhez.

(MTI)

Comments are closed.