Forrás: Origo

Két romániai magyar is életét vesztette abban a merényletben, amelyet hétfőn követett el egy öngyilkos merénylő Izraelben, egy Tel Aviv-i falafelárusnál. A robbantásban összesen kilenc ember vesztette életét, és több mint hatvanan sebesültek meg. Az izraeli hadsereg kedden őrizetbe vette a 16 éves merénylő apját.

Két magyar nemzetiségű áldozata is van annak a merényletnek, amelyet hétfőn követett el egy öngyilkos robbantó Tel Avivban – adta hírül a Magyar Rádió. Az izraeli napilapok – Hárec, Jerusalem Post – internetes kiadásaiban az ötven éves romániai Boda Piroskát (Boda Proshka) és Besenyei Rozáliát (Rosalia Basanya) említik az áldozatok között.

Az 50 éves zilahi Boda Piroska és a 48 esztendős nagybányai Besenyei Rozália érvényes tartózkodási engedéllyel lakott és dolgozott az izraeli Natanjában idősgondozóként. A két nő éppen húsvéti szabadságukat töltötte Tel-Avivban. Besenyei Rozáliáról azt lehet tudni , hogy özvegyasszony volt, a férje tavaly hunyt el, egy gyermeke van – jelentette az MTI bukaresti tudósítója Mariana Stoicára, Románia izraeli nagykövetére hivatkozva. A többi áldozat izraeli.

A sebesültek között is van egy külföldi – egy egyesült államokbeli tinédzser. A 16 éves fiatal súlyos állapotban fekszik a kórházban. A több mint 60 sebesült közül hétfőn még 36 embert kezeltek kórházakban, hatuk állapota súlyos.

Elfogták a merénylő apját

Fokozott készültségbe helyezték kedden az izraeli rendőrséget, attól tartva, hogy az előző napi véres öngyilkos merénylet után újabb hasonló támadások várhatók. Hétfőn Tel-Avivban egy öngyilkos merénylő kilenc embert rántott magával a halálba, a robbantásban körülbelül hatvanan sérültek meg. Ez volt az első öngyilkos merénylet azóta, hogy a Hamász radikális iszlámista szervezet két- és fél héttel ezelőtt átvette a palesztin területek kormányzását. A merényletet magára vállaló Iszlám Dzsihád szerint a robbantó csak az első a közül a hetven közül, akik bevetésre várnak Izrael ellen.

A rendőrség kedden megerősítette járőreit Jeruzsálem körül és a Ciszjordániát az izraeli területekről elválasztó zöld vonal mentén. A hatóságok kiemelt figyelmet fordítanak azokra a beutazó palesztinokra, akik feketén dolgoznak a zsidó állam területén, illetve munkaadóikra.

Folytatnák a „célzott likvidálásokat”

Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök hétfőn kijelentette, hogy a „szükséges módon” válaszolnak majd a terrorcselekményre. Ennek első lépéseként őrizetbe vették a 16 éves merénylő apján Dzsenin közelében.

Saul Mofaz védelmi miniszter és a katonai vezetés azt javasolja, hogy szigeteljék el Ciszjordánia északi részét a Jordán folyó nyugati partvidékén fekvő többi palesztin területtől. A védelmi tárca emellett szeretné meggátolni a palesztinok mozgását Dzsenín és Túl-Karm körzete – innen származott a merénylő -, illetve az ettől délre fekvő Náblusz és Rámalláh között. Azt is szorgalmazták, hogy folytassák a merénylet elkövetését magára vállaló Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet tagjainak „célzott likvidálását” – jelentette az izraeli katonai rádió. Az intézkedésekről az említettekkel, illetve Cipi Livni külügy- és Gideon Ezra közbiztonsági miniszterrel hétfőn tárgyal Olmert arról, hogy milyen további intézkedések szükségesek.

[origo]/MTI

Comments are closed.