Forrás: HVG

A legújabb értesülések szerint két magyar áldozata is van a hétfői telaviv-i merényletnek: Boda Piroska és Bessenyei Rozália. Az izraeli hatóságok letartóztatták a merénylő apját, egyelőre nem szándékoznak megtorló akciót indítani.

Korábban jelentettük, hogy Boda Piroska személyében erdélyi magyar áldozata volt a tel-avivi gyilkos merényletnek, amely nyolc halálos áldozatot követelt. Több tucat sebesültet kórházba kellett szállítani. Kiderült, hogy Bessenyei Rozália is az áldozatok között van. Mindketten romániai állampolgárok voltak – egyes meg nem erősített jelentések szerint Nagybányáról, és turista vízummal tartózkódtak Izraelben, ahol munkát vállaltak. Balsorsuk hozta őket a tel-avivi autóbuszpályaudvar büféjéhez, amikor a robbanás történt.

Tudósítónk az izraeli román követségtől várt felvilágosítást az ügyben, ám a nagykövet minden információt megtagadott.

Az izraeli kormány döntése értelmében egyelőre nem indítanak katonai akciót a merénylet megtorlására. Letartóztatták a merénylő apját és két barátját, továbbá nyomoznak azután a Mercedes után, amelyik átsegítette a merénylőt a biztonsági határon. Bevonták három Hamasz képviselő jeruzsálemi tartózkodási engedélyét, és gyakorlatilag lehetetlenné tették, hogy a Hamász Jeruzsálemben megtartsa a szerdára kitűzött nagygyűlését.

hvg.hu

Comments are closed.