Forrás: HVG

Rakétalövedékeket lőtt ki egy gázai fémüzemre hétfő este egy izraeli harci helikopter. Egyelőre sem személyi sérülésről, sem jelentős anyagi kárról nem érkezett jelentés. A támadást azt követően hajtották végre, hogy Tel-Avivban egy palesztin öngyilkos merénylő felrobbantva magát kilenc ember életét oltotta ki.

Az izraeli hadsereg a Gáza elleni csapásméréseit azzal indokolja, hogy igyekszik megakadályozni azt, hogy az övezetben élő palesztinok rakétákat készítsenek, amelyeket aztán izraeli területekre lőnek ki. A most célba vett zejtuni gyárat korábban már többször érte támadás.

A hétfői tel-avivi merénylet után Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter a fegyveres erők egyetértésével javasolta, hogy Ciszjordánia északi részét különítsék el a többi palesztin területtől. A tárcavezető szerint így elejét lehet venni annak, hogy a palesztinok Túl-Karm és Dzsenín, illetve a délebbre lévő Nablúsz és Rámalláh között szabadon mozogjanak, a merénylő ugyanis ebből a térségből érkezett Tel-Avivba.

Mofaz ugyancsak indítványozta, hogy fokozzák a merényletet magára vállaló Iszlám Dzsihád radikális palesztin szervezet elleni megtorló akciókat, így vezetőinek a likvidálását is kívánatosnak tartotta a miniszter.

Fokozott készültség

Közben fokozott készültségbe helyezték az izraeli rendőrséget is, attól tartva, hogy az előző napi véres öngyilkos merénylet után újabb hasonló támadások veszélyeztethetik a zsidó állam biztonságát. Az izraeli rendőrség kedden megerősítette járőreit Jeruzsálem körül és a Ciszjordániát az izraeli területekről elválasztó zöld vonal mentén.

Ehud Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök várhatóan egyeztetést tart majd Saul Mofaz védelmi, Cipi Livni külügy- és Gideon Ezra közbiztonsági miniszterrel arról, hogy milyen további intézkedések bevezetését látják szükségesnek.

MTI

Comments are closed.