Forrás: Origo

Lehet, hogy egy nagyon hosszú történetet akar elmesélni. Lehet, hogy annyi szereplővel dolgozik, hogy rövidebb idő alatt sor sem kerülne mindannyiukra. Lehet, hogy valami egészen különlegessel próbálkozik, amit korábban még senki sem csinált. És persze az is lehet, hogy csak szórakozik velünk. Olyan filmeket gyűjtöttünk össze, amelyekhez képest a Titanic rövidfilmnek tűnik.

Szépséges fiatalság (2003)

Szépséges fiatalság / La meglio gioventu / The Best of Youth (2003)

Rendező: Marco Tullio Giordana

Főszereplők: Luigi Lo Cascio, Alessio Boni

Hossza: Több verziója létezik, Amerikában 366 perces változatát mutatták be a mozikban, nálunk 400 perces tévéverzióját lehetett megtekinteni.

Előzetes | Hivatalos honlap

Miről szól? Két fiútestvérről, Nicoláról és Matteóról. Az extravertált Nicola és az introvertált Matteo sokban különbözik egymástól, de mégis nagyon szoros a kapcsolat köztük. A szappanopera-szerű film évtizedeken át követi az életük alakulását, pályaválasztásukat – Nicolából sikeres pszichiáter lesz, Matteo rendőrnek megy – és szerelmeiket.

Mi a mentsége? A történet nagyjából negyven évet ölel fel a hatvanas évektől napjainkig. Nem csak a főszereplők sorsának alakulását, hanem a 20. század második felének olasz történelmét is lazán végigköveti a film.

Előzetes | Hivatalos honlap

Hol láthatom? A Duna Televízióban leadták 2004-ben. Nálunk nem jött ki DVD-n, de megrendelhető az amerikai Amazonból.

Sátántangó (1994)

Sátántangó (1994)

Rendező: Tarr Béla

Főszereplők: Víg Mihály, dr. Horváth Putyi, Székely B. Miklós, feLugossy László

Hossza: 450 perc

Miről szól? Egy isten háta mögötti faluról, ahol sárban cammog az élet. Egy fickó le akar lépni mások pénzével; visszatér egy halottnak hitt férfi, aki a törvény elől menekül; egy kislány halálra kínoz egy macskát; a részeges orvos naplójába jegyzeteli a falu történéseit; a kocsmában a helyiek földig isszák magukat.

Mi a mentsége? Rendhagyó módon nagyon hosszú, vágás nélkül felvett jelenetekből áll a film, melynek során egy-egy eseményt többször is látunk több különböző szempontból. Esterházy Péter azt írja a filmélményről, „Hogy a hét és fél óra az nem sok, ha valaminek hét és fél órának kell lennie.”

Hol láthatom? A magyar televízió már többször műsorra tűzte, néha még adják a Hunnia moziban, hamarosan megjelenik DVD-n is.

Out 1 (1971)

Out 1 (1971)

Rendező: Jacques Rivette

Főszereplők: Jean-Pierre Léaud, Bulle Ogier, Juliet Berto, Bernadette Lafont, Michele Moretti

Hossza: Az eredeti verzióé 773 perc, a „rövid” verzióé 225 perc.

Miről szól? Egy színházi társulat Balzac egyik darabjának próbája közben hosszú improvizációkat tart.

Mi a mentsége? Tény, hogy szinte lehetetlen végignézni ezt az ide-oda kacskaringózó, csaknem tizenhárom órás alkotást, filmtörténeti jelentőségét mégsem tagadhatjuk. A francia újhullám egyik vezéralakjának alkotása egyedi kóstolót nyújt a hetvenes évek kísérletező, avantgarde filmkészítéséből. Ráadásul a Truffaut és Godard filmjeiben gyakran szereplő, elbűvölő Jean-Pierre Léaud (aki pl. a 400 csapás főszereplője volt) is játszik a filmben!

Hol láthatom? A londoni National Film Theatre-ben áprilisban Rivette-retrospektívet szerveznek, amelynek keretében szinte egyedülálló módon (a teljes verziót moziban csak „71-ben vetítették le Franciaországban, majd „91-ben a Berlinalén) az Out 1 is megtekinthető lesz részletekben április 22-én és 23-án, illetve április 27-én, 28-án és 29-én.

La Commune (Paris, 1871) (2000)

La Commune (Paris, 1871) (2000)

Rendező: Peter Watkins

Főszereplők: Túl sokan vannak felsorolni.

Hossza: A „rövid” verzióé 345 perc, a hosszúé 555 perc.

Miről szól? Az 1871-ben rövid ideig fennálló párizsi kommün történetét meséli el úgy, mintha létezett volna televízió abban az időben, és egy korabeli dokumentumfilmet látnánk az eseményekről.

Mi a mentsége? Watkins utolsó három filmje közül egyik sem mondható rövidnek, a La Commune-t megelőző „94-es Fritankaren / The Freethinker 276 percesre, a „87-es Resan című dokumentumfilmje pedig 873 (!) percesre sikerült. A kísérletező kedvű rendező ezúttal egy elhagyott gyárépületben forgatott összesen 220 színésszel, akik közt voltak hivatásosok és amatőrök egyaránt. A terjengős jelenetek során teret engedett a színészek improvizációinak, sőt, azt is megengedte nekik, hogy figurájukból kilépve megmagyarázzák cselekedeteiket. Több szempontból sajátos filmes kísérletről van szó tehát, nem csak a hossza különös.

Hol láthatom? Külföldön különböző filmfesztiválokon, illetve tévében is vetítették, nálunk nem elérhető. DVD-n megrendelhető az Amazon webáruház francia oldaláról.

Shoah (1985)

Shoah (1985)

Rendező: Claude Lanzmann

Főszereplők: Az interjúalanyok és a rendező, aki az interjúkat készítette.

Hossza: 566 perc

Miről szól? A dokumentumfilm tulajdonképpen egy interjúgyűjtemény a holokausztról, amelyben a haláltáborok túlélői, egykori náci őrök és más érintettek szólalnak meg. A film archív felvételek felhasználása nélkül, kizárólag ezeknek a beszélgetéseknek a segítségével ad részletes képet a holokauszt borzalmairól.

Mi a mentsége? Aligha lehet jobban megérteni a koncentrációs táborokban történteket, mint ha magukat az érintetteket hallgatjuk, ahogy felidézik az egykori eseményeket. Lanzmann sok, különböző történettel rendelkező embert szólaltat meg, és fájdalmasan részletes beszámolóra kéri őket. Ehhez ennyi idő kellett.

Hol láthatom? A közszolgálati csatornákon többször lement. A film szövege 1999-ben megjelent a Kossuth Könyvkiadó gondozásában, amely könyvtárakban elérhető. A film DVD-n, illetve VHS-en megrendelhető az Amazon webáruházból.

Huszadik század (1976)

Huszadik század / 1900 / Novocento (1976)

Rendező: Bernardo Bertolucci

Főszereplők: Robert De Niro, Gérard Depardieu, Dominique Sanda

Hossza: Az eredeti verzió 318 perces, de a vágott is öt perccel hosszabb, mint 4 óra.

Miről szól? De Niro egy földbirtokos fiát, Depardieu egy házasságon kívül született parasztot alakít a 20. század első felének Olaszországában játszódó filmben. A történet középpontjában az olasz fasizmus megerősödése és a parasztok ezzel szemben indított kommunista mozgalma áll, de az erotika is szerepet kap a filmben: a két filmsztár le is vetkőzött a szerep kedvéért.

Mi a mentsége? A történet 1900-tól egészen 1946-ig tart, bemutatja a történelmi eseményeket és a két főhős személyes életét is. Bertolucci eredetileg nem volt hajlandó rövidebbre vágni több mint öt órás alkotását, de miután elkészült a négyórás verzióval, azt állította, hogy az az igazi.

Hol láthatom? DVD-n megjelent itthon, kikölcsönözhető például az Odeon tékából.

És még hosszabban…

Berlin, Alexanderplatz (1980)

Rendező: Rainer Werner Fassbinder

Főszereplők: Günter Lamprecht, Elisabeth Trissenaar

Hossza: 931 perc

Miről szól? A film Alfred Döblin azonos című regényéből készült, és egy piti bűnöző hányattatásait meséli el.

Mi a mentsége? Tévésorozat formájában egész könnyen fogyasztható.

+ + +

Heimat (1984)

Rendező: Edgar Reitz

Főszereplők: Marita Breuer, Marliese Assmann, Eva Maria Bayerwaltes

Hossza: 924 perc

Hivatalos honlap

Miről szól? A film során a főszereplő Maria tizenhét éves lányból fokozatosan öregasszonnyá változik, mivel a történet 1919-től egészen 1982-ig tart, és így nagyjából Németország teljes huszadik századi történelmét felöleli. Két folytatása is készült, a második rész 1532 perces, a harmadik 679.

Mi a mentsége? Az igazsághoz tartozik, hogy ezt is inkább tévésorozatként szánták megtekintésre, nem pedig nagyjátékfilmként.

+ + +

A szép bajkeverő (1991)

Rendező: Jacques Rivette

Főszereplők: Michel Piccoli, Emmanuelle Béart, Jane Birkin

Hossza: 240 perc

Miről szól? Egy festőről és modelljéről szól, és számos olyan teljesen szöveg nélküli jelenetet tartalmaz, amelyben hosszú perceken keresztül csak a festőt látjuk, ahogy dolgozik. A közszolgálati csatornákon lement már párszor.

Mi a mentsége? Négyórás hosszával eltörpül az Out 1 mellett, de így is meglehetősen nagy türelmet követel a nézőtől.

+ + +

A mama és a kurva / La Maman et la Putain (1973)

Rendező: Jean Eustache

Főszereplők: Jean-Pierre Léaud, Bernadette Lafont, Francoise Lebrun

Hossza: Mindössze 210 perc

Miről szól? Eustache legendás filmje három és fél órás hosszával könnyed kis szösszenetnek tűnhet a többi itt felsorolt filmhez képest, mégis idekívánkozik. A film nagyon hatásosan mutatja be a hatvanas évek forradalmi lelkesültségének elmúltával beköszöntő kiábrándult, rezignált hetvenes éveket. Jean-Pierre Léaud és a rendező rajongóinak legnagyobb sajnálatára eddig még nem jelent meg DVD-n, de az Örökmozgó időről időre levetíti – utoljára a tavalyi francia filmnapokon.

Mi a mentsége? A hossza önmagában eszköz a főszereplők tengő-lengő életérzésének kifejezésére.

+ + +

Háború és béke / Vojna i mir (1966)

Rendező: Szergej Bondarcsuk

Főszereplők: Ludmilla Szaveljeva, Oleg Tabakov

Hossza: 395 perc

Miről szól? Háborúról és szerelemről, mint a könyv. A VHS-en nálunk is elérhető alkotás nem csak hosszát, hanem más mutatóit tekintve is grandiózus: ha az inflációt figyelembe véve kiszámítjuk, hogy a film ma mennyibe kerülne, 560 millió dolláros büdzsé jön ki, azaz ez minden idők legdrágább filmje. Emellett ez a legtöbb statisztát szerepeltető film is – hála a szovjet hadseregnek, amely nagyszámú katonát biztosított a háborús jelenetek felvételéhez.

Mi a mentsége? A hosszúságát talán fölösleges is magyarázni, a film alapanyagául szolgáló Tolsztoj-regény sem a szűkszavúságáról híres.

+ + +

A mennyország kapuja / Heaven”s Gate (1980)

Rendező: Michael Cimino

Főszereplők: Kris Kristofferson, Christopher Walken, Isabelle Huppert

Hossza: 219 perc

Miről szól? A 19. század végén játszódó western a wyomingi farmerek és az újonnan érkezett idegen telepesek összeütközését mutatja be. Hírhedtté vált arról, hogy gyakorlatilag katasztrófába torkollott a gyártása. A Szarvasvadász sikere után hirtelen teljhatalmat élvező Cimino maximalizmusa nagyon hamar a büdzsé és az időkeret túllépéséhez vezetett. Az eredetileg 2 millió dollárosra tervezett film végül 40 millióba került, ami azt eredményezte, hogy a gyártó United Artists stúdiót el kellett adni az MGM-nek. A rendező ezután öt évig nem kapott munkát.

Mi a mentsége? A film első verziója állítólag több mint öt óra hosszú volt, ebből készült a 219 perces változat, amelyet „80-ban bemutattak, ám miután rossz kritikákat kapott, Cimino elkészítette a végleges, 149 perces változatot.

+++

Hamlet (1996)

Rendező: Kenneth Branagh

Főszereplők: Kenneth Branagh, Kate Winslet, Derek Jacobi, Julie Christie

Hossza: 242 perc

Miről szól? Dánia depressziós hercege keresi az élet értelmét.

Mi a mentsége? Mint köztudott, a Hamlet-ből számos filmváltozat készült, de ez volt az első, amely a Shakespeare-dráma teljes szövegét tartalmazta. Ez önmagában magyarázza a hosszát, hiszen a Hamlet színpadon is körülbelül négyórás.

+ + +

Sleep (1963), Empire (1964),**** (1967)

Rendező: Andy Warhol

Hosszuk: 321 perc, 485 perc, 25 óra

****Empire

Andy Warhol nem csak a festészet terén volt újító, hanem a filmkészítésben is – bár a kettőt nehéz párhuzamba állítani, mivel paradicsomleveses konzervdobozait lényegesen könnyebb befogadni, mint elképesztő hosszúságú filmjeit. A Sleep-ben (Alvás) egyik barátját, John Giornót lehet látni, a verziótól függően öt és fél, vagy majdnem nyolc órán keresztül, ahogy – minő meglepetés: alszik. Ráadásul Warhol azt a disznóságot követte el a nézők ellen, hogy csak öt és fél órányi felvételt készített, a hosszabb verzióhoz kétszer egymás után vágta az utolsó két órát. Az Empire még ennél is terjedelmesebb, ebben 485 percen át látjuk az Empire State Buildinget. A filmet egy állványra állított kamerával vették fel reggeltől estig, így a fények változása biztosít némi néznivalót. A **** (Four Stars) című filmje még az előző kettőnél is brutálisabb: mintegy 25 óra hosszú, bár ebben legalább vannak színészek is. Warhol éppen a film utómunkálatain dolgozott, amikor Valerie Solanas lelőtte (ezt az eseményt dolgozza fel az I Shot Andy Warhol című film). A művész túlélte ugyan a lövéseket, de teljesen sosem épült fel.

Bujdosó Bori

[origo]

Comments are closed.