Forrás: Index

Index/MTI

Öngyilkos merénylő robbantott Tel-Aviv régi buszpályaudvarának közvetlen közelében. A merényletnek 5 halálos áldozata volt, hárman még mindig életveszélyes állapotban vannak. Legutóbb három hónapja volt robbantás Izraelben, akkor is Tel-Avivnak ugyanezen a részén.

Öt ember halálát okozta hétfőn délután egy öngyilkos merénylet Tel-Avivban. Legalább hatvanan megsérültek, közülük hárman életveszélyesen, nyolcan súlyosan, jelentette az izraeli hadsereg rádiója. Biztonsági források szerint a merénylő, aki szintén meghalt, egy nő lehetett.

A robbantás néhány órával a március végén megválasztott új Kneszet beiktatása előtt történt, éppen az egy hétig tartó zsidó húsvét idején.

Több jelentkező

Két radikális palesztin szervezet is jelentkezett a merénylet megszervezőjeként. Egy ismeretlen telefonáló az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevében állította, hogy a Mahmud Abbasz palesztin elnök Fatah szervezetéhez kötődő fegyveres csoport hajtotta végre a robbantást, „megtorlásul a palesztin néppel szemben elkövetett izraeli mészárlásért”. Az izraeli rádióhoz érkezett egy másik telefonhívás, amely szerint az Iszlám Dzsihád a merénylet szervezője.

A detonáció a város déli részén, a régi buszpályaudvar térségében, egy szendvicsbár közelében történt. A buszállomáson nagy tömeg nyüzsgött, az ünnep miatt a környék zsúfolva volt utazókkal. Palesztinok több öngyilkos merényletet végrehajtottak korábban ebben a körzetben.

Három hónapja az első

Ez volt az első öngyilkos merénylet azóta, hogy a radikális iszlámista Hamasz szervezet két és fél héttel ezelőtt átvette a palesztin területek kormányzását. Az izraeli kormány hivatala a Hamasz vezette palesztin kormányt tette felelőssé a robbantásért. „A Palesztin Hatóság, ami teljesen egyértelműen terroristaként határozta meg önmagát, erőteljesebben támogatja a terrorizmust, mint korábban tette. Mi is ennek megfelelően járunk majd el” – mondta Raanan Gissim kormányszóvivő.

„Abbasz nevében visszautasítom a mai robbantással kapcsolatos vádat, és felszólítom a palesztinokat, hogy tartsák be a tűzszünetet. Az ilyen események hátráltatják a palesztinok érdekeinek megvalósulását” – mondta el Saab Erekat, Abbasz egyik főtanácsadója.

Comments are closed.