Forrás: HVG

A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah szervezethez kötődő fegyveres csoport azzal fenyegetőzött hétfői közleményében, hogy külföldön intéz támadásokat zsidók ellen, ha az izraeli hatóságok nem engedik szabadon az Izraelben bebörtönzött nyolcezer palesztint.

Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szervezet felszólította harcosait: raboljanak el izraeli katonákat és civileket a palesztin területeken, de ha ez nem elég a palesztin foglyok szabadulásához, akkor intézzenek támadásokat „a cionisták ellen” külföldön. A fenyegetést tartalmazó közlemény röviddel azelőtt jelent meg, hogy egy öngyilkos merénylő öt embert rántott magával a halálba Tel-Avivban, és mintegy negyven személy sérülését okozta pokolgépes robbantással.

Megfigyelők szerint a fenyegető közlemény mélyítheti a nézeteltéréseket a Fatah mérsékelt politikusai, köztük Abbász elnök és a párt egyre inkább önállósuló, nehezen ellenőrizhető és irányítható fegyveresei között.

Az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai számos merényletet követett már el izraeliek ellen a palesztin területeken és Izraelben, de sohasem fenyegette meg korábban a külföldön élő zsidókat.

MTI

Comments are closed.