Forrás: MNO

XVI. Benedek pápa szokásos húsvéti Urbi et Orbi üzenetében hangsúlyosan beszélt a világban létező konfliktusokról, és a békés megoldásokat szorgalmazta. Húsvétvasárnap ünnepi szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte a keresztény vallás legnagyobb ünnepe alkalmából.

Kedves testvérek! Krisztus feltámadott – kezdte XVI. Benedek Urbi et Orbi üzenetét, majd így folytatta: éjszaka virrasztással újraéltük a feltámadás döntő és mindig is időszerű élményét, és ma hatalmasan visszhangzanak azok a szavak, amelyek egykor megdöbbentették a Krisztus sírjához igyekvő asszonyokat. „Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt. Feltámadott. Nincs itt” – folytatta a gondolatmenetet a pápa: Isten fia nem maradt a sírban, hiszen nem maradhatott a halál fogságában.

Jézus feltámadása a mi feltámadásunk is, és ma nyugtalansággal és bizonytalansággal teli korunkban újra átéljük a feltámadást. A feltámadt Krisztustól várnak reményre mindazok, akik a szenvedés és a halál béklyójában élnek – tért rá Őszentsége azokra a problémákra, amelyeket a katolikus egyház a világ, az egyes földrészek legsúlyosabb mai gondjainak tart.

Biztonságot sürgetett az afrikai népek számára, békét Irakban. Békét kívánok mindazoknak – folytatta – akik a szentföldi konfliktusban érintettek, és mindenkit türelmes és állhatatos párbeszédre hívok fel, olyanra, amely elmozdítja a régi és az új akadályokat. Eltávolítja a bosszúállás kísértését és az új generációkat a kölcsönös tiszteletre neveli.

A nemzetközi közösség, amely ismét megerősíti Izraelnek a békés létezéshez való jogát, nyújtson segítséget a palesztin népnek jövője megteremtésében. Az atomenergiával kapcsolatos nemzetközi válság tisztességes megoldását is csak tárgyalásokkal szabad megoldani – figyelmeztette a pápa az iráni fegyveres beavatkozás híveit. A nemzetközi szervezeteknek erősíteniük kell az etnikumok, kultúrák és vallások békés együttélését, mert ez számolhatja fel a terrorizmust is.

Befejezésképpen az egész világhoz fordulva idézte a szent sír mellett álló angyalt: ne féljetek. Krisztus feltámadott és a békét adja nekünk, ő maga a béke.

Korábban, a húsvéti virrasztáson a pápa arra kérte a híveket, hogy engedjék Krisztus segítségének kiteljesedését az erőszak ellen. XVI. Benedek hangsúlyozta: keresztségben élni azt jelenti, hogy továbbra is végtelen távlat nyílik meg előttünk. A virrasztási szertartás félhomályban kezdődött, ezután borult fényárba a Szent Péter székesegyház.

A budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros vezette a húsvéti szertartást. A prímás hangsúlyozta, hogy a bűnbocsánat mellett az új életre támadás az ünnep fő pillére. A mise után több ezer hívő nagyszabású körmenettel emlékezett a feltámadásra.

Húsvétvasárnap ünnepi szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte a keresztény vallás legnagyobb ünnepe alkalmából. Erdő Péter az esztergomi bazilikában mutat be ünnepi szentmisét. Bölcskei Gusztáv református püspök Debrecenben, a Nagytemplomban, míg Ittzés János, az evangélikus egyház püspöke Győrben tart ünnepi istentiszteletet – adta hírül a Magyar Rádió.

65 ország mintegy 100 televíziója közvetítette élőben XVI. Benedek pápa első húsvéti Urbi et Orbi – a városnak és a világnak – szóló áldását. A szertartások televíziós közvetítésének költségeihez kérésre hozzájárult a Kolumbusz-lovagok nevű jótékonysági szervezet, amelynek tagjai Kanadában, az Egyesült Államokban, Mexikóban és a Fülöp-szigeteken élnek.

A nagyhét televíziós eseményeinek felvételeit a vatikáni televíziós központ és az olasz közszolgálati tv közösen készíti, a közvetítésekhez öt nyelven biztosít kommentárt a Tömegtájékoztatás Pápa Tanácsa.

A katolikus egyházfő most vezette először a húsvéti virrasztási szertartást a pápai államban.

Az idén húsvét vasárnapja egybeesik a pápa születésnapjával: XVI. Benedek 79. életévének betöltését is ünnepli – hangzott el az InfoRádióban.

Comments are closed.