Forrás: Hírtv

Első alkalommal osztott húsvéti Urbi et Orbi áldást XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfőt több tízezres tömeg fogadta a vatikáni Szent Péter téren. XVI.Benedek a béke eljövetelét sürgette Afrikában, Irakban és a Közel-Keleten.

A városnak, vagyis Rómának – és a világnak szóló áldását az egyházfő a hagyomány szerint az Örök Városban egybegyűlt zarándokokra adta. De az utóbbi években már azokra is, akik a televíziós közvetítések által „lélekben” vannak jelen.

Kedves testvérek! Krisztus feltámadott – kezdte XVI. Benedek Urbi et Orbi üzenetét. Jézus feltámadása a mi feltámadásunk is, és ma nyugtalansággal és bizonytalansággal teli korunkban újra átéljük a feltámadást. A feltámadt Krisztustól várnak reményre mindazok, akik a szenvedés és a halál béklyójában élnek – tért rá Őszentsége azokra a problémákra, amelyeket a katolikus egyház a világ, az egyes földrészek legsúlyosabb mai gondjainak tart.

Biztonságot sürgetett az afrikai népek számára, békét Irakban. Békét kívánok mindazoknak – folytatta – akik a szentföldi konfliktusban érintettek, és mindenkit türelmes és állhatatos párbeszédre hívok fel, olyanra, amely elmozdítja a régi és az új akadályokat. Eltávolítja a bosszúállás kísértését és az új generációkat a kölcsönös tiszteletre neveli.

A nemzetközi közösség, amely ismét megerősíti Izraelnek a békés létezéshez való jogát, nyújtson segítséget a palesztin népnek jövője megteremtésében. Az atomenergiával kapcsolatos nemzetközi válság tisztességes megoldását is csak tárgyalásokkal szabad megoldani – figyelmeztette a pápa az iráni fegyveres beavatkozás híveit. A nemzetközi szervezeteknek erősíteniük kell az etnikumok, kultúrák és vallások békés együttélését, mert ez számolhatja fel a terrorizmust is.

Befejezésképpen az egész világhoz fordulva idézte a szent sír mellett álló angyalt: ne féljetek. Krisztus feltámadott és a békét adja nekünk, ő maga a béke.

A húsvét vasárnapi szentmisét, az Urbi et Orbi áldást 65 ország 100 televíziós állomása sugározta élő adásban, és sok millió hívő kíséri figyelemmel az egész világon.

(hírTV, radio.hu)

Comments are closed.