Forrás: MA

Irán több tízezer fős sereget állított össze öngyilkos merénylőjelöltekből, akiket brit, amerikai és izraeli célpontok ellen vezényelne a nukleáris létesítményeit érő katonai csapás esetén – írta a The Sunday Times.

2006.04.16 14:15 MTI

A vezető brit vasárnapi lap iráni hivatalos forrásokból származó értesülése szerint már 40 ezer kiképzett önrobbantó áll készen a bevetésre. Az alakulat fő ereje a Forradalmi Gárdán belül jött létre, Mártíromságot Keresők Különleges Egysége néven. Az egység már meg is mutatta magát, amikor a múlt hónapban, egy katonai parádén, olajzöld egyenruhában, robbanószerrel megrakott övekkel és magasba tartott detonátorral vonultak fel – áll a brit lapban.

Hasszán Abbászi, a Forradalmi Gárda stratégiai tanulmányi intézetének vezetője egy beszédében – amelynek hangfelvétele eljutott a The Sunday Timeshoz – azt mondta: eddig 29 nyugati célpontot azonosítottak. A kijelölt amerikai és brit „érzékeny pontok” közül néhány Irakban van, közel az iráni határhoz – mondta Abbászi.

Az idézett iráni vezető felszólította a leendő „mártírokat” arra, hogy fordítsanak különös figyelmet „az ármánykodó Angliára”, és közölte, hogy „Nagy-Britannia pusztulása” a Forradalmi Gárda napirendjén szerepel.

A beszámoló szerint az öngyilkos merénylőjelöltek szabályosan jelentkezhetnek egy teheráni toborzó irodában, ahol születési bizonylatot és lakcímigazolást kérnek tőlük, és azt, hogy egy kérdőíven jelöljék be, milyen célpontokat akarnak megtámadni. A lehetőségek között szerepelnek Irakban lévő amerikai, valamint izraeli célpontok is.

A brit lap neki kiszivárogtatott nyugati hírszerzési értesüléseket idézve azt írta: a Forradalmi Gárda égisze alatt, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség figyelmét kikerülendő, külön, titkos és párhuzamos nukleáris fegyverfejlesztési program folyik Iránban arra az esetre, ha az ismert atomlétesítményeket katonai csapással lerombolnák.

A kiszivárogtatott dokumentumok egyike szerint George Bush amerikai elnök arra készül, hogy ha nem sikerül valamilyen megoldást találni az iráni atomválságra, az ő hivatali idejének lejárta előtt az Egyesült Államok beavatkozik, mert „nem lenne méltányos” utódjára hagyni az iráni nukleáris létesítmények elpusztításának feladatát.

Független londoni elemző házak már jó ideje valós lehetőségként számolnak az iráni katonai beavatkozással. Ezek közé tartozik az Economist Intelligence Unit (EIU), a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző intézete, amely nemrég Londonban kiadott világgazdasági elemzésében egyharmadosnál nagyobb esélyt adott arra, hogy katonai akcióba torkollik az iráni atomprogram feletti vita. A ház ezért meredeken megemelte idei olajárjóslatát, rövid távra nem zárva ki a 100 dolláros hordónkénti olajárat.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb, rendszeres olajpiaci előrejelzéseket is közlő háza legfrissebb, múlt heti elemzésében azt írta: a „jóindulatú” megoldással számoló forgatókönyvek irreálissá váltak, és a fő kérdés a „nem jóindulatú” megoldások időzítése és kiterjedése, ezért a tartósan és jelentősen 70 dollár feletti olajár kialakulásának esélye most még sokkal magasabb, mint korábban.

Comments are closed.