Forrás: HVG

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek ugyanaz a sors fog jutni, mint Szaddám Huszein megbuktatott iraki elnöknek – vélte Simon Peresz, az izraeli kormánypárt, a Kadima második embere.

Ahmadinezsád annak a nézetének adott hangot, hogy „a cionista rezsim eltűnőfélben van”, s megismételte a második világháborús zsidó népirtásról vallott álláspontját, miszerint „ha komoly kétségek merülnek is fel a holokauszttal kapcsolatban, nem fér kétség a palesztinokat sújtó katasztrófához és holokauszthoz”.

Ahmadinezsád holokausztot kétségbe vonó ismételt kijelentésére válaszként Simon Peresz azt mondta, hogy az, amit az iráni elnök szavai emlékeztetik Szaddám Huszeinére, ezért őrá is hasonló sors vár. A korábban miniszterelnöki tisztet is betöltő, de ez idő szerint kormánypozíció nélküli izraeli politikus meggyőződése, hogy „a történelem kiveti magából az efféle, pallost lengető eszelősöket”.

Simon Peresz szerint Irán olyan ENSZ-tagállam, amely egy másik ENSZ-tagállam elpusztításával fenyeget, s a világszervezet nem teheti meg, hogy erre nem válaszol. „Egyesíteni kell a világot az iráni elnökkel szemben” – mondta.

Az izraeli közszolgálati rádió megjegyezte, hogy egyelőre sem a külügyminisztérium, sem a miniszterelnöki hivatal részéről semmiféle állásfoglalás nem hangzott el. A hivatalos hallgatás – kommentált a rádió – az izraeli kormánynak azzal a szándékával függ össze, hogy meghagyja a nemzetközi közösségnek, mindenekelőtt az Egyesült Államoknak az iráni dosszié kezelését, remélve, hogy a Biztonsági Tanács büntető intézkedésekkel fogja sújtani Teheránt.

MTI

Comments are closed.