Forrás: Origo

Elmaradt bérükért tüntettek palesztin rendőrök a gáza övezetbeli Hán Juniszban. A rendőrök kormányépületeket foglaltak el, és úttorlaszokat emeltek. A tiltakozás az embargó sújtotta Hamász-kormány elleni elégedetlenség újabb jele. Eközben Abder-Rázek, a Hamász-kabinet pénzügyminisztere a palesztinok elleni gazdasági háborúval vádolta meg az USA-t.

Palesztin rendőrök tüntettek elmaradt bérük miatti tiltakozásul szombaton, útblokádot állítva és egy helyi kormányépületet megrohamozva a Gázai övezetbeli Hán Juniszban. A rendőrök azt az épületet vették körbe, amely a városi tanács mellett a palesztin kereskedelmi kamara irodáinak is otthont ad. A maszkot viselő rendőrök a háztetőn és az erkélyeken foglalták el állásaikat és többször a levegőbe lőttek.

Ugyancsak álarcos rendőrök emeltek torlaszokat a város és a Gázai övezet többi részét összekötő főúton. A tüntetés egyik vezetője kijelentette: tiszteletben tartják a választások eredményeit, de ez nem jelenti azt, hogy készek éhen halni is. „Ha a kormány nem képes biztosítani fizetésünket vagy garantálni jó életkörülményeket a népnek, vagy mondjon le, vagy kérdezze meg a népet, mi legyen a következő lépés” – mondta a rendőrök szószólója.

A tüntetések az embargó sújtotta palesztin Hamász-kormánnyal szembeni elégedetlenség újabb jelei, miután a nyugati államok leállították a palesztinoknak juttatott támogatásokat mindaddig, amíg a Hamász nem mond le az erőszakról és nem ismeri el Izraelnek a létezéshez való jogát. Izrael szintén leállította a palesztinoknak járó vámbevételeket, amelyek havonta mintegy 50 millió dolláros összeget jelentenek.

A palesztin kormány 140 ezer közalkalmazottnak tartozik a bérével immár két hete. A Hamász szerint üres kasszákat örökölt a Palesztin Hatóságnál, és a kormány adóssága több mint 1,3 milliárd dollár.

Omar Abder-Rázek palesztin pénzügyminiszter az al-Dzsazíra arab műholdas televízióban megdöbbenésének adott hangot a Hán Junisz-i tüntetés kapcsán. Emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi készpénzhiány a palesztin nép és kormánya elleni „elnyomó elszigetelés” eredménye.

Abder-Rázek, aki a palesztin kormány elleni gazdasági háborúval vádolta az Egyesült Államokat, leszögezte: a Hamászt nem lehet politikai engedményekre kényszeríteni, és reményét fejezte ki, hogy az arab államok hamarosan pénzügyi segítséget nyújtanak neki. A pénzügyminiszter a palesztin rádióban türelemre szólított fel, mondván, hogy hivatalok megrohamozásával nem lehet pénzt előteremteni.

Pénteken Iszmáil Haníje miniszterelnök szögezte le: az Egyesült Államok által vezetett „hitetlen szövetség” pénzügyi nyomása nem fogja megdönteni a Hamász-kormányt. Ezt követően Gázában a Hamász több tízezer híve tüntetett a bojkott ellen.

(MTI)

Comments are closed.