Forrás: Origo

Az USA megakadályozta, hogy egy Izraelt elmarasztaló nyilatkozatot fogadjon el az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Az arab kezdeményezésű nyilatkozattervezet az utóbbi napok Izrael gázai légicsapásait vetette volna a zsidó állam szemére.

Meggátolta az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) csütörtökön annak a nyilatkozatnak az elfogadását, amellyel a testület nyomást gyakorolt volna Izraelre a palesztin célpontok elleni katonai műveletek leállítása érdekében. Az arab államok által megszövegezett nyilatkozat felszólította volna Izraelt, hogy tartózkodjon az „erőszak túlzott alkalmazásától”, a Palesztin Hatóságot pedig arra hívta volna fel, hogy „nyilvánosan és egyértelműen foglaljon állást az erőszak ellen”.

John Bolton amerikai ENSZ-nagykövet a világszervezet New York-i székhelyén úgy nyilatkozott, hogy a nyilatkozattervezet még három napi intenzív tárgyalássorozat után is „méltánytalanul bíráló hangnemet ütött volna meg Izraellel szemben”, ily módon nem lett volna tisztességes, ezért elfogadása is felesleges.

Rijád Manszúr palesztin ENSZ-képviselő viszont az Egyesült Államokra célozgatva azt mondta, hogy a BT egyik tagállama védelmébe veszi Izrael tevékenységét és a „palesztin néppel szembeni agresszióját a Gázai övezetben és a megszállt területek más részein”. Manszúr ezzel a Gázai övezet északi részén múlt péntek óta zajló izraeli légicsapásokra utalt, amelyekkel az ellne intézett rakétatámadásokat torolja meg. A légicsapásokban 16 ember halt meg, többnyire fegyveres szervezetek tagjai, de két kisgyermek is volt az áldozatok között.

Diplomáciai források szerint a BT-tagállamok közül Nagy-Britanniának és Dániának szintén voltak fenntartásai a nyilatkozattal szemben. A BT csütörtöki, zárt ajtók mögötti ülésén az Egyesült Államok addig rukkolt elő újabb és újabb módosító indítványokkal, amíg Katar – a BT egyetlen arab tagja – fel nem adta a harcot a dokumentum elfogadásáért.

(MTI)

Comments are closed.