Forrás: MNO

A palesztin miniszterelnök elszánt üzenetet küldött pénteken a nyugatnak. Iszmail Hanije szerint a segélyforrások leállítása sem a Hamász kormányt, sem a palesztin népet nem fogja megfélemlíteni. Közben keresztény egyházi vezetők húsvéti levelükben arra kérik az Európai Uniót és az Egyesült Államokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a palesztin kormánnyal, különben katasztrófa várható.

Ismail Hanije, a Palesztin Hatóság miniszterelnöke a pénteki ima után kijelentette: „A palesztin nép nem fogja cserben hagyni kormányát, nem számít mennyi áldozatot is kell hoznunk. Arra is készek vagyunk, hogy són, és olíva bogyón éljünk.”

Mint ismert, az Európai Unió és az Egyesült Államok is beszüntette a Palesztin Hatóság pénzügyi támogatásának folyósítását. Az indok szerint a Hamasz az általa vezetett kormány felállása után sem volt hajlandó elismerni Izrael államot, s lemondani az erőszak eszközéről.

Izrael már a radikális szervezet januári választási győzelme után leállította a palesztin kormány számára az adóból elkülönített havonta 50 millió dollárt jelentő segély folyósítását. A Hamász kijelentette, hogy a muszlim világhoz fordul segítségért a kormány pénzügyi hiányának pótlása érdekében.

Keresztények felhívása a Hamásszal való kapcsolat felvételére

Európai és amerikai protestáns keresztény vezetők arra kérik az Európai Uniót és az Egyesült Államokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Hamásszal, s indítsák újra a pénzügyi támogatást. Hasonló felhívással éltek Jeruzsálem keresztény egyházi vezetői is.

Április 11-én a protestáns Keresztény Egyházak Világtanácsának főtitkára Dr. Samuel Kobia levelet írt az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét betöltő osztrák külügyminiszternek, Ursula Plassniknek, hogy „adjon időt a Hamász vezette kormánynak amíg talpra áll, s demonstrálja tényleges szándékait”. Az Egyházak Világtanácsa arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU által hozott minapi döntés, csak „még több szenvedést és a megbékélés szempontjából újabb veszélyt szül”.

A levél az után született, hogy az Európai Unió Tanácsa április 10-11-i luxembourgi ülésén határozott a Palesztin Hatóság pénzügyi támogatásának megszüntetéséről.

Két nappal később az egyik amerikai protestáns egyház vezetője húsvéti levelében a „közelgő palesztin humanitárius katasztrófa kibontakozására” figyelmeztetett.

Az amerikai Episzkopális Egyház vezetője, Frank T. Griswold püspök erősen kritizálta az Egyesült Államok kormányát és az EU-t amiért nem hajlandóak felvenni a kapcsolatot a Hamásszal. „Egyoldalú lépések nem segítik a kiegyezést. A palesztin társadalom infrastruktúrájának összezúzása csak további káoszhoz, törvénytelenséghez, és szenvedéshez fog vezetni”- mondta.

Szerdán Jeruzsálem pátriárkái és keresztény egyházi vezetői közös húsvéti levelükben kijelentették: „nem lehet bojkottálni egy népet amely folyamatos elnyomás és igazságtalanság alatt él.” Sajnálkozásukat fejezték ki, hogy „a nemzetközi közösségnek nem sikerült véget vetni ennek az elnyomásnak, amely erőszakhoz, terrorizmushoz, és az emberi nem megalázásához vezetett”

A Hamász bojkottja helyett pedig arra kérik a nemzetközi közösséget, hogy „ragadják meg ezt a történelmi lehetőséget, s komolyan próbáljanak meg véget vetni ennek a földnek, s valamennyi lakójának szenvedésének”.

(The Jerusalem Post)

Comments are closed.