Forrás: Origo

Lehet, hogy nemsokára be sem kell gépelni a keresőszavakat, mivel a Google a beszédet is megérti majd.

A keresőcég egy olyan szabadalmi leírást hozott nyilvánosságra, amely egy beszédfelismerő rendszerrel összekötött webkereső részleteit tartalmazza. Ez egyértelművé teszi, hogy a Google mérnökei emberi hanggal vezérelhető webkeresőn dolgoznak – adta hírül a ZDNet. A 7027987-es számú amerikai szabadalmi beadvány egy „keresőmotorokhoz készült beszédfelismerő interface” részleteit taglalja.

A találmány egy nyelvi modell, egy fonetikus szótár és akusztikus hangminták segítségével fordítaná le az emberi beszédet a számítógép által értelmezhető keresőszavakra. Ugyan a beadvány csak most került nyilvánosságra, még 2001-es keltezésű, vagyis a Google jó ideje dolgozik már ezen a megoldáson.

A cég képviselői mindenesetre nem erősítették meg, hogy ez egy készülő új termék lenne, mondván, nagyon sok ötletet védetnek le, ami a fejlesztőiktől származik, de végül csak töredékükből lesz valami. A szabadalmi leírásban szereplő megoldáshoz hasonló rendszer egyébként szerepel a Google Labs weboldalon, ahol a kísérleti stádiumban lévő újításokat teszik közzé.

A mobilosoknak segíthet

A Google Voice Search ugyan cikkünk írásának idején nem használható, de lényege, hogy telefonon lehet keresőszavakat adni neki, az eredményeket pedig egy kattintásra megnyíló ablakban adja vissza. Az újítást valószínűleg a mobiltelefonos keresésekhez veti majd be a cég, hogy a billentyűzet nélkül is gyorsan lehessen használni a Google-t, és ne kelljen az apró gombokon pötyögni. Hasonló technológiát egyébként már izraeli kutatók is kidolgoztak.

[origo]

Comments are closed.